Kedves Kolléganőnknek szülinapja volt minap. Házi készítésű
tortával leptük meg. Kihívás Neki tortát készíteni, mert ő jobbnál jobbakat süt.
Idő hiányában egy igen egyszerű fajtával készültem. Ismét Mohakonyha volt
segítségemre, tőle választottam receptet, és ajánlom is mégegyszer a receptjeit, mert csodálatosak.
A kicsi tortához sokkal kevesebb mennyiség szükséges, mint,
ami Mohánál le van írva. Bár a kimaradt krém is azért elfogyott… J
Nagy tortaformához való mennyiségeket írom le a krémnél, ha
valaki kicsit szeretne készíteni, akkor simán elég a fele mindenből.
Hozzávalók:
- 30 dkg eper + a díszítéshez néhány szem
- 0,5 citrom leve
- 250 g mascarpone (én sparosat használtam)
- 150 g tejföl
- 100 g joghurt
- 15 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- 20 g zselatin
- Az alaphoz: egy csomag zabfalatok keksz + 100 g vaj – ez a mennyiség nekem a kicsi sütőformához volt elég.
Elkészítés:
- A kekszet morzsoljuk össze és keverjük el a felolvasztott vajjal. Tegyünk sütőpapírt a forma aljára és nyomkodjuk bele a vajas kekszet. Mehet a hűtőbe.
- Az epret turmixoljuk le a citrom levének hozzáadásával.
- „A” edényben verjük fel a tejszínt, tegyük félre.
- „B” edényben habosítsuk össze a cukrot a mascarponéval, tejföllel, joghurttal.
- A turmixolt eperből egy merőkanálnyit mentsünk meg, a többit pedig keverjük hozzá B edény tartalmához. És óvatosan fakanállal keverjük hozzá a felvert habtejszínt is.
- A merőkanálnyi turmixolt epret lassú tűzön egy nagyobb lábasban kezdjük el melegíteni, és keverjük bele apránként a zselatint. Kanalazzuk hozzá a többi krémet, jól vegyítsük össze. Nem kell felforralni.
- A hűtőből kivett tortaformában lévő kekszre öntsük rá krémet. Tegyük vissza a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap díszítsük kedvünk szerint.
0 megjegyzés