Eper és rebarbara II. - FecskeFészek

Eper és rebarbara II.

Mivel az előző receptnél egy kissé elszámítottam magam, valamit kezdenem kellett a megmaradt eperrel és rebarbarával. Régóta szemeztem már a morzsás tetejű - általában almás - sütikkel, ezért annak mintájára csináltam egyet. Bár tortaforma híján egy jénai tállal machináltam, be kell vallanom, kinézetre és ízre is isteni lett. A tészta jól csúszik az eper és a rebarbara összeolvadó ízével, a morzsa pedig ad egy külön fricskát az egésznek. Ez a süti szülinapi tortának is jó lehet, friss eperrel tálaljuk.

Az orchideát lehetőség szerint inkább ne kóstolgassuk
Recept:

A morzsához

·         6 dkg liszt
·         ½ tk fahéj
·         4 dkg vaj darabokra vágva
·         7 dkg barna cukor

A tortához

·         25 dkg liszt
·         12 dkg cukor
·         2 tk sütőpor
·         1 csipet só
·         12 dkg vaj
·         1,5 dl tej
·         2 tojás
·         pár csepp vanília aroma, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
·         15 dkg eper
·         2 közepes rebarbara szál

1, Először készítsük el a morzsát. Ez egy pár perces folyamat, utána félretehetjük. Egy kis edényben keverjük össze a lisztet, a fahéjat és a cukrot. A vajat érdemes 1-2 centis darabokra vágni, majd így adjuk hozzá a keverékhez. Érdemesebb kézzel összegyúrni, amíg egészen apró, morzsa állagú keveréket kapunk.

2, A tésztához keverjük el a lisztet, a sütőport és a sót. A vajat mikróban, vagy egy edényben olvasszuk fel, majd adjuk a keverékhez. Azután adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, és a vaníliát. Könnyű, jól keverhető tésztát kapunk, robotgépet sem kellett hozzá használni.

3, A rebarbarát hámozzuk meg és vágjuk fel hosszában, kb fél centi vastag szeletekre. Az epret szintén hosszában vágjuk fel, vékony szeletekre.

4, Öntsük a tésztát a kivajazott formába, majd borítsuk be a rebarbarával, azt pedig az eperrel. Végül egyenletesen szórjuk rá a morzsát, és mehet az előmelegített sütőbe. 40-50 percig süssük, közepes fokozaton.

You Might Also Like

0 megjegyzés