Mivel az előző receptnél egy kissé elszámítottam magam, valamit kezdenem kellett a megmaradt eperrel és rebarbarával. Régóta szemeztem már a morzsás tetejű - általában almás - sütikkel, ezért annak mintájára csináltam egyet. Bár tortaforma híján egy jénai tállal machináltam, be kell vallanom, kinézetre és ízre is isteni lett. A tészta jól csúszik az eper és a rebarbara összeolvadó ízével, a morzsa pedig ad egy külön fricskát az egésznek. Ez a süti szülinapi tortának is jó lehet, friss eperrel tálaljuk.
Az orchideát lehetőség szerint inkább ne kóstolgassuk |
Recept:
A morzsához
·
6 dkg liszt
·
½ tk fahéj
·
4 dkg vaj darabokra vágva
·
7 dkg barna cukor
A tortához
·
25 dkg liszt
·
12 dkg cukor
·
2 tk sütőpor
·
1 csipet só
·
12 dkg vaj
·
1,5 dl tej
·
2 tojás
·
pár csepp vanília aroma, vagy 1 vaníliarúd
kikapart belseje
·
15 dkg eper
·
2 közepes rebarbara szál
1, Először készítsük el a
morzsát. Ez egy pár perces folyamat, utána félretehetjük. Egy kis edényben
keverjük össze a lisztet, a fahéjat és a cukrot. A vajat érdemes 1-2 centis
darabokra vágni, majd így adjuk hozzá a keverékhez. Érdemesebb kézzel
összegyúrni, amíg egészen apró, morzsa állagú keveréket kapunk.
2, A tésztához keverjük el a
lisztet, a sütőport és a sót. A vajat mikróban, vagy egy edényben olvasszuk
fel, majd adjuk a keverékhez. Azután adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, és a
vaníliát. Könnyű, jól keverhető tésztát kapunk, robotgépet sem kellett hozzá
használni.
3, A rebarbarát hámozzuk meg és
vágjuk fel hosszában, kb fél centi vastag szeletekre. Az epret szintén
hosszában vágjuk fel, vékony szeletekre.
4, Öntsük a tésztát a kivajazott
formába, majd borítsuk be a rebarbarával, azt pedig az eperrel. Végül
egyenletesen szórjuk rá a morzsát, és mehet az előmelegített sütőbe. 40-50
percig süssük, közepes fokozaton.
0 megjegyzés