Egyszerű gombaleves

Viszonylag ritkán készítek levest, pedig ilyenkor mindig rájövök, hogy mennyire jól is tud esni. Közkívánatra egy egyszerű gombalevessel kezdtük a vasárnapi ebédet. 


Hozzávalók 6-7 főre:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma - felkockázva
  • 1 szál fehér répa
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 kisebb zeller fele
  • 1 krumpli
  • 1 fél paradicsom
  • 25-30 dkg csiperke gomba
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk ételízesítő
  • só, bors
  • 2-3 csipet szárított kakukkfű
  • 2 csipet szárított petrezselyem
  • csipetkéhez: 1 tojás, kb. 5 ek liszt, 0,5 tk só


Elkészítés:

  1. A fehérrépát, sárgarépát, zellert, krumplit megtisztítjuk és karikákra/kockára vágjuk. A gombát jól megmossuk, negyedekbe, a nagyobbakat szeletekre vágjuk. 
  2. Egy kevés olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk. A pirospaprikát rászórjuk, gyorsan összekeverjük, rádobjuk a zöldségeket (kivéve a gombát), kavarunk rajta egyet-kettőt, majd felöntjük vízzel. A víz bőségesen lepje el. Mikor a víz felforrt, fűszerezzük ételízesítővel, sóval, borssal. 
  3. Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, ez kb. 20-25 perc, adjuk hozzá a gombát is. Ízesítsük kakukkfűvel és petrezselyemmel. 
  4. Készítsük el a csipetke tésztáját, keverjük össze a hozzávalókat. Ha már 6-7 percet főtt a gomba is, szaggassuk a tésztát a levesbe. Szaggatás: egy vágódeszkára öntsük rá a tésztát. Egy kés segítségével szakítsunk bele mindig egy kis tésztadarabot a levesbe. 
  5. Főzzük még 2-3 percig, hogy a tészta is megfőjön, és már kész is!
  6. Tálalásnál kínáljunk mellé tejfölt. 


You Might Also Like

0 megjegyzés