Bogrács gulyás

A hétvége egy része ismét a szabadban telt. Igyekszünk kihasználni minden lehetőséget bográcsozásra, sütögetésre, erkélyen tartott grillpartikra… éppen ami akad J
Most gulyásleves volt a porondon, másodikfélének pedig házi krumplis lángos.
A gulyás leves receptjét most már meg is tudom Veletek osztani, igazi családi csapatmunka eredménye volt. Új nincs a nap alatt, biztosan sokan készítik így a gulyás levest. A lángos tészta bekeverésről most lecsúsztam, valami mással voltam elfoglalva, valószínűleg épp a gulyást kóstolgattam. J

 Hozzávalók 10 főre (és még maradni is fog)
  • 15 dkg fehér szalonna kockára vágra
  • 1 fej kockára vágott vöröshagyma
  • 1 kg kockákra vágott sertéscomb/lapocka
  • 1 nagy ek pirospaprika
  • 1 tk erőspista
  • 1 lapos tk bors
  • 2 db tv paprika
  • 2-3 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1 kg krumpli
  • 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
  1. A szalonnát kicsi zsíron pirítsuk meg. Dobjuk rá a húst, fűszerezzük meg a pirospaprikával. Dobjuk hozzá a két félbevágott tv paprikát. Miután néhány percig rotyogtattuk, öntsük fel vízzel, annyival, ami bőven ellepi. Adjunk hozzá sót, borsót (először ne túl sokat, inkább többször ízesítsük, minthogy túl fűszeres legyen)
  2. Mikor a hús félig megpuhult  (nem tudok időt írni, mert a bogrács méretétől, vízmennyiségtől, lángtól nagyon függ, „sajnos” időnként kóstolgatni kell), adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, karalábét. Ízesítsük még sóval, borssal ha kell, és ne felejtsük el hozzáadni az erőspistát (csak egy keveset).
  3. Mikor a hús már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a megtisztított, kockára vágott krumplit. Dobjuk bele a petrezselymet is. Folyamatosan pótoljuk a vizet, hogy ne legyen túl sűrű, hisz levest készítünk.
  4. Amikor megfőtt a krumpli, kész is a leves.

Tálaláskor kínáljunk mellé karikára vágott erős paprikát, erőspistát, friss puha fehérkenyeret. Második féleként tökéletesen passzol hozzá a krumplislángos.



You Might Also Like

0 megjegyzés