Áfonyás krémes torta

Kolléganőnknek készült, kerek szülinapra, és azért áfonyás, mert ez a kedvence. Szerencsére telitalálat volt, nagyon ízlett neki.

A recept kísértetiesen hasonlít az Epres csokis tortához. A piskóta gyakorlatilag ugyanaz, a krémbe pedig eper helyett áfonya dzsem került. A tetejéről elmaradt a glazúr, hogy ne legyen túl csokis.

Ezzel a tortával már 2 óra alatt készen voltunk (az utóbbi 4 órás időhöz képest ez már maga a csoda). Szeretek tortát készíteni, mert borzasztó jól szórakozunk közben J és olyan jó látni az örömöt annak az arcán, aki megkapja a házi készítésű tortát!

Hozzávalók és elkészítés:

A tésztához:
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé

A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport összekevertem. A tojásokat a cukorral összehabosítottam, mehet bele a vanília kivonat, a tejföl, az olaj és a kávé is. A kávét előre lefőztem, hogy ne legyen olyan meleg. A lisztes keveréket folyamatosan adagoltam a tojásoshoz. Robotgépet használtam végig, ne sajnáljuk rá az időt, klassz levegős lesz a tészta, ha jól összedolgozzuk. Rögzítsünk sütőpapírt a tortaforma aljába és öntsük bele a tésztát 25 percig süssük 180 fokon, akkor van kész ha nem ragad tészta a fogpiszkálóra ha a közepébe belenyomjuk.

A krémhez:
  • 40 dkg tejföl
  • 8 dkg porcukor
  • 4 dl habtejszín
  • fél citrom leve
  • 45 dkg áfonya dzsem (nálam 100g-ban 50g áfonyatartalom volt)
  • 20 g zselatin

A tejszínt jó keményre fel kell verni. Összekeverjük a tejfölt, porcukrot, áfonya dzsemet, citromlevet, majd óvatosan beleforgatjuk fakanállal a habot. Egy nagyobb méretű lábasban 4 ek vízzel elkeverjük a zselatint, majd begyújtunk alatta, hagyjuk felmelegedni, ez után apránként hozzákeverjük a krémet, jól összeforgatjuk vele (nem kell felforralni). Ne ijedjünk meg (én először kétségbe estem), hogy nagyon híg lesz a krém. Higgyük el, hogy mikor a hűtőbe kerül majd meg fog dermedni.

Az összeállítás, díszítés:

A kapcsos tortaformánkra szükség lesz, de ezt még magasítsuk meg sütőpapírral. Tehát körbe rögzítsünk sütőpapírt, úgy, hogy az felül kilógjon a formából. A teljesen kihűlt piskótatésztát vágjuk ketté, azt egyik felét helyezzük vissza a tortaformába. Egy bögrényit szedjünk külön az áfonyás krémből. Majd merőkanállal a többit merjük bele a formába, majd erre nyomjuk rá a piskóta másik felét. A tetejét kenjük meg a félretett krémmel. És már mehet is egy egész éjszakára a hűtőbe. Tálalás előtt pedig díszítsük fel, ahogyan szeretnénk, mi most csak egy aranyos marcipánfigurán tettünk rá és gyertyákat.


You Might Also Like

0 megjegyzés