Ez előtt még nem készítettem otthon bablevest. Mindig azt
hittem, hogy bonyolult elkészíteni. Aztán a hétvégén úgy adódott, hogy mégis
belevágtam, kifaggattam a nagymamámat, hogy ő hogy készíti. Így meg tudom
nyugtatni azokat, akik eddig - velem együtt - azt gondolták, hogy a bableves
készítés nagydolog. Hát nem az. J
Hozzávalók 4 főre:
- 15 db kockára vágott sertés lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 szem burgonya
- 1 konzerv vörös bab (nagyjából öntsük le a levét)
- 2-3 szál friss petrezselyem
- 1,5 tk pirospaprika
- 1 tk ételízesítő (ha alaplevünk van az még jobb, ebben az esetben nem vízzel öntjük fel, hanem alaplével)
- 1 tk csípős pirosarany
- só
- A húst tegyük oda, mintha pörköltet főznénk, tehát: a vöröshagymát tisztítsuk meg, kockázzuk fel. Kevés olyanok néhány percig dinszteljük, majd dobjuk rá a húst. Néhányszor keverjük meg, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Ezt gyorsan keverjük el, és öntjük fel egy pohár vízzel. Adjuk hozzá a pirosaranyat és kevés sót. Mivel most levest készítünk, pótoljuk még a vizet, adjunk hozzá még kb. 2 pohárral.
- Fedő alatt kb. 25 perc alatt majdnem puhára fő a hús. Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, krumpli). Keverjük bele az ételízesítőt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
- Mikor megfőttek a zöldségek (ez kb. 10-15 perc, de kóstolgatással kiderül), adjuk hozzá a babot, főzzük még néhány percig, míg ez is kisség megpuhul. Keverjük hozzá a petrezselymet (én egészben tettem bele, nem aprítottam fel). Ha szükséges hígítsuk még vízzel, és adjunk hozzá sót. Forraljuk össze és kész is.
- Aki még ennél is sűrűbben szereti, készíthet rá rántást: kevés olajon 2 tk lisztet megpirítunk plusz egy kevés pirospaprikát, és ráöntjük a levesre.
- Forrón friss kenyérrel tálaljuk.
0 megjegyzés