Készülődés húsvétra 2. - Fonott kalács - FecskeFészek

Készülődés húsvétra 2. - Fonott kalács

Nagy izgalmakkal vetettem bele magam a kalácskészítésbe. Már napok óta készültem, több receptet elolvastam, ismerkedtem a különböző trükkökkel. Nálam sokkal tapasztaltabb háziasszonyok segítségét is kértem, és szívesen kalauzoltak el a kelt tészták világában. Köszönet nekik ezért, mert nélkülük nem lett volna semmiféle kalácssütés!


Nálunk nincs húsvéti sonka és tojás kalács nélkül. Eddig mindig a bolti kaláccsal elégedtem meg, amivel nincs is gond, én azt is nagyon szeretem. De mégiscsak bujkált bennem a kíváncsiság, sikerül-e nekem is elkészíteni.

Elöljáróban figyelmeztetném a próbálkozni vágyókat, hogy akkor érdemes nekiállni, ha van rá elegendő időnk és türelmünk. És előtte mindenképp bújjunk bele Lajtos Mari 66 karácsonyi édesség című könyvébe.
Összegezve: megéri a fáradozást!


Hozzávalók:
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g finomliszt (Nagyi titka elnevezésűt választottam)
  • 2 dl tej
  • 60 g porcukor
  • 80 g Rama
  • 20 g vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás sárgája (lehetőleg házi tojást használjunk)
  • 1 tk citromlé
  • 1 egész tojás a megkenéséhez
Elkészítés:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat. A lisztet tálba szitáljuk.
  2. Kovászt készítünk. 1 dl tejet egy bögrében meglangyosítunk. Fontos, hogy csak langyos legyen és ne meleg. A porcukorból tegyünk bele egy teáskanálnyit. Tördeljük bele az élesztőt. Összekeverés után öntsük egy tálba, majd a lisztből adjunk hozzá három evőkanálnyit. Keverjük össze, a tetejére szórjunk kevés lisztet, konyharuhával fedjük be és meleg helyen kb. 10 percig kelesszük. Akkor kelt meg, ha megrepedezik a teteje.
  3. Közben a tojások sárgáját robotgéppel dolgozzuk habosra a cukrokkal. Tegyünk bele egy csipet sót, és öntsük bele a maradék 1 dl langyos tejet. Kissé melegítsük fel a margarint is, és keverjük hozzá. Adjuk hozzá a citromlevet is.
  4.  A kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet, elkeverjük és folyamatosan adagoljuk hozzá a tojásos-margarinos keveréket is. Akiknek van, használják a robotgép dagasztóspirálját az összedolgozáshoz. A lényeg, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. Mikor jónak látjuk, az edény aljába és a tészta tetejére szórjunk egy kevés lisztet. Fedjük be konyharuhával és meleg helyen legalább 30 percig duplájára kelesztjük. Soha ne tegyük ki a tésztát közvetlen melegnek, és arra is vigyázzunk, hogy ne „fázzon meg”, ne érje hideg levegő.
  5. Lisztezett munkafelületre tesszük a tésztát és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felét jól átgyúrjuk. Az egyik felét félre tesszük, a másik feléből pedig 3 közel egyenlő nagyságú rudat sodrunk. Ezeket összefonjuk. Ugyanezt megcsináljuk a tészta félretett feléből is. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a kalácsokat és konyharuhával lefedjük, és még kb. 10-15 percig kelni hagyjuk. Villával felverünk egy tojást, és a megkelt kalácsok tetejét megkenegetjük vele.
  6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, az aljába egy edényben vizet teszünk. A gőz miatt a kalácsunk még foszlósabb lesz. A jól előmelegített sütőben 35 perc alatt barnára sütjük a kalácsokat. Fogpiszkálóval teszteljük a kalács belsejét, beleszúrjuk, ha nem ragad rá a tészta a kalácsra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elkészült.
  7. Ne legyünk mohók, fogyasztás előtt várjuk meg, míg kihűl, mert a meleg kalács ugyan biztosan finom, de gyomorbántalmakat okozhat.

Remélem Ti is kedvet kaptok a sütögetéshez!


You Might Also Like

0 megjegyzés