Készülődés húsvétra 1. – Cseresznyés piskóta - FecskeFészek

Készülődés húsvétra 1. – Cseresznyés piskóta

Minden alkalmat szeretek és meg is ragadok, amikor ünnepelni lehet. Ilyen a húsvét is! Már a hétvégén elkezdtem a készülődést.

Tokaj és környékét vesszük célba családommal, három nap pihi, evés, ivás. Mindig nagyon várom. Úgy tervezem, idén magam is beszállok a sütögetésbe. Próbasütésként elkészült az alábbi cseresznyés finomság. Egyszerű piskóta recept, igazából a formája teszi különlegessé.

Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tk vanília aroma
  • 5 púpos ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • cseresznyebefőtt (lehetőleg házi)
  • sütőpapír, nyuszis sütőforma

Elkészítés
  1. A tojásokat válasszuk szét. Egyik tálba mehet a sárgája a cukrokkal együtt. Másik tálba a tojások fehérje.
  2. Egy harmadik edénybe szitáljuk bele a lisztet, sütőport és adjunk hozzá egy csipet sót.
  3. Néhány perc alatt robotgéppel habosítsuk fel a sárgáját. Adagoljuk hozzá folyamatosan a lisztes keveréket, jól dolgozzuk össze. Öntsünk bele vanília aromát.
  4. Robotgép segítségével verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Majd fakanállal forgassuk bele a tésztába, óvatosan.
  5. A sütőformába próbáljunk ügyesen sütőpapírt tenni (én e nélkül sütöttem, kivajaztam, liszteztem, de sajnos így is csúnyán beleragadt, úgyhogy nem javaslom papír nélkül). Oszlassuk el a formában a tésztát. Dobáljunk a tetejére cseresznyedarabokat.
  6. Kb. 160-170 fokos sütőben 20-25 percig süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót, különben összeesik a piskóta. Mikor kész (ez akkor van, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót, és nem ragad rá a tészta), ne vegyük ki rögtön a sütőből, résnyire nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk néhány percig hűlni. Csak ez tegyük tálcára a kész sütit. Akár díszíthetjük is a móka kedvéért.  

You Might Also Like

0 megjegyzés