foodteszt #1 - Macaronnap - FecskeFészek

foodteszt #1 - Macaronnap

A véletlenek sorozata hozta, hogy tegnap a 2. budapesti macaron napon kötöttem ki az Akváriumban. Bár a kedvem már akkor megjött a látogatáshoz, amikor meghirdették, azért sok bizonytalanság volt bennem. Relatíve drága belépőjegy, óriási érdeklődés, ami tömeget jelent, finomak lesznek -e a macaronok, ilyesmik...egyáltalán érdekel -e engem ez az egész annyira? Aztán egy ismerősömmel pár nappal korábban gyors döntést hoztunk, és megbeszéltük, ellátogatunk az eseményre.


A bejutás az előre megváltott jegyeknek hála zökkenőmentes volt. Ha jól láttam, nem csak nekünk jutott eszünkbe megvenni a belépőt időben. A legtöbben úgy érkeztek meg, hogy már előre lobogtatták azokat. 500 Forintot lehetett így spórolni. A jegyért cserébe 2 macaron járt, amit egy "keep calm and macaron" feliratú pólós leányzótól kaptuk meg. Látszott szegényen, hogy nem sűrűn olvasta aznap a ruháján található szöveget, mert nemhogy nyugodt nem volt, de inkább kifejezetten nyűgös. Persze ezt is meg lehet érteni. Az ajándék macarontól nem aléltam el, dehát nyilván nem is az "ingyensüti" volt a lényeg.

 

Üdítő volt látni viszont a kiállítók standjait. Látszott, hogy sokat készültek az eseményre, és mindenki megpróbált becsempészni valami jó ötletet, dizájn elemet. A legtöbb helyen egyedileg matricázott fóliazacskóba, vagy még szebb dobozba pakolták a francia finomságot. Hiány pedig, ha jól láttam nem akadt semmiből. Az árusok - tanulva a tavalyi hihetetlen népszerűségből, jócskán készültek készletekkel. Egy macaron egyébként átlag 250-300 Ft-ba került. A boltokban nagyobb a szórás, de sokan épp drága ára miatt nem kedvelik a francia édességet.



Mire odaértünk, a zsűri már javában kóstolgatta a színes-szagos, egészen különleges macaronokat. Bár szeretem az édességet, mégsem irigyeltem őket, hiszen emberfeletti mennyiséget kellett tesztelniük. De ők hősiesen állták a sarat, haraptak, ízleltek, megbeszéltek. A végén kiderült, hogy egy húron pendültünk a zsűri tagok elképzeléseivel, sikerült már az eredményhirdetés előtt, az általuk legfinomabbnak mondott darabokat végigkóstolnunk.

Vállveregetés jár egyébként minden kiállítónak. Igazán különleges, és izgalmas ízeket válogattak be az idei mezőnybe. Jópár helyen volt ugyan átfedés - az idei slágerújdonság például egyértelműen a tonkabab volt. Az is kiderült, hogy a tökéletes  macaront - igen, azt a Pierre Hermé félét - még mindig nem sikerült megalkotni - ugyanakkor a mezőny határozottan erősebb volt, mint egy évvel ezelőtt. 


Olyan hihetetlenül vad ízkombinációkkal találkoztunk viszont - mint a libamájas, olivás, fekete teás, bazsalikomos-epres, narancsos-céklás, tonkababos, vörösboros, medvehagymás, vagy épp az egyik fődíjas áfonyás-kecskesajtos.



Az egyértelműen kiderült, hogy a macaron a lányoknak szól. A fiúk jellemzően barátnőjük után kullogva, fáradtan majszolták a vásárolt finomságokat. A szervezők persze gondoltak rájuk is, a "férfimegőrzőben" fröccsöt, sört lehetett beszerezni. De volt még ezen kívül színező sarok a gyerekeknek, színcoaching (amiről a tömeg miatt sosem derült ki, hogy micsoda), bubble tea, macaron párna, macaron alakú fülbevaló, nyaklánc, szappan, macaron illatú parfüm és még nem macaron ízű finom kávé is. Akiket érdekel a macaron készítés csínja-bínja, azok végignézhették az egész folyamatot egy főzőiskola standjánál. 

Az este egyetlen negatív élménye az egyik félreeső pultjánál történt. Itt is szerettünk volna kóstolni, de épp 2 fiatal lány kapott nagy doboz macaronokat ajándékba - mint kiderült egy fontos ember lányai voltak. Ezzel még nem volt semmi baj, hiszen tudjuk, hogy az ilyen eseményeken a meghívott vendégek mindig kapnak ajándékot. Türelemmel vártunk, de épp, amikor sorra kerültünk volna, újabb fontos ember állt elénk. Vártunk még néhány percet, majd eljöttünk. Gyakorlatilag az ácsorgás majd' 10 perce alatt tudomást sem vett rólunk senki. Ezt a mentalitást sohasem értettem, ráadásul egy ilyen eseményen sohasem lehet tudni, hogy a jelenlevők közül ki kicsoda, és milyen módon beszél majd az eseményről. A szájreklám pedig - lássuk be - mai napig az egyik legerősebb marketingeszköz.

Összességében a macaron nap egy valódi színfolt a magyar gasztrovilág életében. Színes, édes, és kreatív ötletek megvalósulási lehetősége. A versenyzők egyébként - legyenek akár profik, akár amatőrök - gyermeki izgalommal várták az eredményt:

A zsűri döntése szerint a tegnapi macaron verseny győztesei profi (cukrászda) kategóriában:


SZABADON VÁLASZTOTT íz:

I. Villa Bagatelle - kecskesajtos vörösáfonyás macaron

II. Centrál Kávéház - kökényes macaron



KÁVÉS íz:


II. Centrál Kávéház
Köszönjük a részvételt!

(via: facebook)

Jó lenne még találkozni hasonló jellegű streetfood showkkal is. Akár olyannal is, ahol nem a fancy a lényeg, hanem, hogy az utca népe összejöjjön és csak egyen egy jót. Mindenesetre a magyar társadalom egyre nyitottabb a gasztrora, és ezt jó látni.

A blog olvasóinak pedig már most üzenem, hogy a jövőben várható macaron recept, amit egy közös workshop során tervezek majd megírni. Meglátjuk mi lesz belőle. Mindenesetre jó, ha tudjátok, hogy annak ellenére, hogy a macaron sütés macerás, nagyon jó buli. Recept tehát hamarosan. 




You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Jó volt olvasni, én nem voltam ott, de érdekelt milyen volt. Köszönöm a beszámolódat!

    VálaszTörlés
  2. Idén áprilisban negyedik alkalommal lesz street food show a Hold utcai piacon. Az első kettő kimondottan jól sikerült (a harmadikat kicsit szerencsétlen időpontban szervezték).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen ismerem és szeretem is. Ilyenekből kéne még jó sok! :)

      Törlés