Sütőtökös-vadgombás rizottó - FecskeFészek

Sütőtökös-vadgombás rizottó

A bejegyzések igencsak megritkultak - először a nyár, most pedig az iskola és munka kombója miatt. Lényeg a lényeg, magyarázom kicsit a bizonyítványom, de azért itt vagyok és csinálom, tessék velem kitartani. :) 
Szóval a napokban megláttam, hogy már árulják a sütőtököt. Sokan panaszkodnak, hogy ez egy túlságosan őszi zöldség, de én bármikor nagyon szeretem. Önmagában megsütve is jó csemege, de most valami különlegesebbet akartam, így esett a választásom a rizottóra. Amit egyébként sem csináltam még eddig. A tesztcsapat hümmögött, nyammogott és örvendezett, szóval remélem nektek is bejön majd.

Ezek a színek feldobják az alapot

A fehérborban főtt rizs igen ízletes dolog
A vadgomba finomabb, mint a csiperke,
és jobban is mutat

Recept: (3-4 főre)

·         1,5 kg sütőtök
·         1 vöröshagyma
·         2 bögre fehér rövidszemű rizs
·         2 bögre száraz fehérbor
·         babérlevél
·         marék bazsalikom
·         1 konzerv/üveg vadgomba
·         oregano
·         olivaolaj

1, A sütőtök felső egyharmadát vágjuk le, ez majd külön megy a kész rizottóba. A másik részét vágjuk félbe, és kenjük be olivaolaj, oregano, só, bors előre kikevert egyvelegével. Alufóliával kibélelt sütőlapra helyezzük rá és süssük a sütőben 15-20 percig, amíg megpuhul.

2, Közben elkészítjük a rizst. Ehhez felaprítjuk a hagymát, és kevés olivaolajon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az átmosott rizst, és körülbelül 5 percig pirítjuk. Ezután öntsük fel 1 bögre víz és 1 bögre fehérbor keverékével. Sózzuk meg és adjunk hozzá 2-3 babérlevelet. Kevergessük, és amikor elfőtt róla a folyadék, újra adjunk hozzá egy bögre vizet és egy bögre bort. Ezt is hagyjuk nagyjából előfni, de ne teljesen, mert a rizottó úgy az igazi, ha kicsit leves marad.

3, A közben megfőtt sütőtököt hámozzuk meg, botmixerrel daráljuk le, és keverjük össze a rizzsel.

4, Az eddig félretett sütőtököt hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Kevés olivaolajon pirítsuk át, amíg egy-egy oldala elkezd megbarnulni. Közben időnként forgassuk, és adjuk hozzá a gombát és az apróra vágott bazsalikomlevelet. Tálaláskor ebből a keverékből adjunk a rizshez.

You Might Also Like

0 megjegyzés