A bejegyzések igencsak megritkultak - először a nyár, most pedig az iskola és munka kombója miatt. Lényeg a lényeg, magyarázom kicsit a bizonyítványom, de azért itt vagyok és csinálom, tessék velem kitartani. :)
Szóval a napokban megláttam, hogy már árulják a sütőtököt. Sokan panaszkodnak, hogy ez egy túlságosan őszi zöldség, de én bármikor nagyon szeretem. Önmagában megsütve is jó csemege, de most valami különlegesebbet akartam, így esett a választásom a rizottóra. Amit egyébként sem csináltam még eddig. A tesztcsapat hümmögött, nyammogott és örvendezett, szóval remélem nektek is bejön majd.
Ezek a színek feldobják az alapot |
A fehérborban főtt rizs igen ízletes dolog |
A vadgomba finomabb, mint a csiperke, és jobban is mutat |
Recept: (3-4 főre)
·
1,5 kg sütőtök
·
1 vöröshagyma
·
2 bögre fehér rövidszemű rizs
·
2 bögre száraz fehérbor
·
babérlevél
·
marék bazsalikom
·
1 konzerv/üveg vadgomba
·
oregano
·
olivaolaj
1, A sütőtök felső egyharmadát
vágjuk le, ez majd külön megy a kész rizottóba. A másik részét vágjuk félbe, és
kenjük be olivaolaj, oregano, só, bors előre kikevert egyvelegével. Alufóliával
kibélelt sütőlapra helyezzük rá és süssük a sütőben 15-20 percig, amíg
megpuhul.
2, Közben elkészítjük a rizst.
Ehhez felaprítjuk a hagymát, és kevés olivaolajon üvegesre pirítjuk. Ekkor
hozzáadjuk az átmosott rizst, és körülbelül 5 percig pirítjuk. Ezután öntsük
fel 1 bögre víz és 1 bögre fehérbor keverékével. Sózzuk meg és adjunk hozzá 2-3
babérlevelet. Kevergessük, és amikor elfőtt róla a folyadék, újra adjunk hozzá
egy bögre vizet és egy bögre bort. Ezt is hagyjuk nagyjából előfni, de ne
teljesen, mert a rizottó úgy az igazi, ha kicsit leves marad.
3, A közben megfőtt sütőtököt
hámozzuk meg, botmixerrel daráljuk le, és keverjük össze a rizzsel.
4, Az eddig félretett sütőtököt
hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Kevés olivaolajon pirítsuk át, amíg egy-egy
oldala elkezd megbarnulni. Közben időnként forgassuk, és adjuk hozzá a gombát
és az apróra vágott bazsalikomlevelet. Tálaláskor ebből a keverékből adjunk a
rizshez.
0 megjegyzés