Bár a családunkban nem igazán hagyomány, most már nem először fordul elő, hogy együtt esszük meg a vasárnapi ebédet. Anyukám nem annyira édesszájú, így apukám némileg csalódottan szokta hiányolni a desszertet az asztalról. Majd megszakadt a szívem, ezért gyorsan nekiláttam sütni-főzni valamit. Múlt héten amerikai palacsinta készült, most pedig egy igazán ízletes spanyol finomság: churros. Itthon viszonylag kevés helyen találkozni vele. Bevallom őszintén korábban még nem is próbáltam. Az interneten elég különböző receptekbe futottam bele, ezért saját magam kísérleteztem egy kicsit az arányokkal, de azt hiszem sikerült jól eltalálni. Akinek az édességvágya még ennél is többet követel, az készíthet mellé forró csoki-, vagy áfonyaszószt is.
Ez még csak az első kör |
Recept: (3-5 főre)
·
3 dl víz
·
15 dkg liszt
·
5 dkg vaj
·
1 ek étolaj
·
1 csipet só
·
5 dkg porcukor
·
1 evőkanál vanília aroma
·
4 tojás
·
étolaj a kisütéshez
·
vaníliás cukor
·
cukor
·
fahéj
1, Egy nagyobb lábosban tegyük
fel főni a vizet, a vajat, a kanál olajat, a sót, a vanília aromát és a
porcukrot. Keverjük addig, míg egybe nem olvad az egész. Ha ez kész, alacsony
lángon adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre. Vegyük le a tűzről, és
egy tálba áttöltve keverjük amíg hűl egy kicsit.
2, A tojásokat egyenként adjuk a
masszához és dolgozzuk el alaposan.
3, Ha kész, az egészet töltsük
egy adagoló zsákba. Az adagoló vége a nagyobbik csillag forma legyen.
4, 2-3 ujjnyi olajatforraljunk
fel, majd az adagoló zsákból 5-6 centiméter hosszú csíkokat engedjünk bele.
Könnyebben tudunk dolgozni, ha egy ollóval vagy késsel mindig levágjuk a végét.
Egyszerre összesen 5-6 darab süljön, hogy ne forrósodjon fel. Forgassuk meg,
hogy minkét oldala megsüljön, majd egy papírtörlővel bélelt tányérban lecsöpögtetjük.
5. Egy tálba vagy egy tányérba
szórjuk a cukor, fahéj és vaníliás cukor keverékét. Forgassuk bele a kész
fánkokat és már fogyasztható is. Melegen a legjobb!
0 megjegyzés