Ebéd tippek kánikula idején - FecskeFészek

Ebéd tippek kánikula idején

Akinek vannak jó és olcsó ebédmenüt kínáló éttermek a munkahelye/iskolája környékén, azok szerencsések. Merthogy lássuk be, mindennap magunknak főzni is unalmassá válhat, a napi 2000 forint meg kissé sok egy ebédért. Az én munkahelyem mellett van ugyan egy bevásárlóközpont, de a kínálat leszűkül a meki-vapiano-olajos kifőzde háromszögre. Szóval amikor nem főzök, nem rendeltem előre és nem kívánom a kinti kínálatot sem, lemegyek a szupermarketbe, és veszek salátát, friss camembert sajtot meg egy pár deka szép szelet (nem gépi) sonkát. A salátát meglocsolom balzsamecettel, a sajtot katonákra vágom, és így ahogy van megeszem ebéd helyett. Egyrészt tök könnyű, másrészt nem is drága. Édességnek meg jöhet egy kis darab görögdinnye.

Egy másik nagy kedvenc a friss idénygyümölcsökből összevágott gyümölcssaláta serrano sonkával tálalva. Kifejezetten szeretem egyébként az édes és sós íz keveredését, bár tudom sokan nincsenek így ezzel. 


Akik a karakteresebb ízeket szeretik, és a húsról sem hajlandóak lemondani, azok ugorjanak be egy megbízható henteshez, ahol az isteni hurka-kolbász kombináción kívül még kapható sült oldalas, grillcsirke, vagy akár natúr csirkemell is. Ezek is kifejezetten jó áron kínálják a portékájukat, sok kifőzdével szemben. Az én kedvencem a 12. kerületben található. (Böszörményi út 36.) Ha a munkahelyhez nincs közel, akkor is érdemes egyszer kipróbálni, ráadásul a vendégek kulturált környezetben, virágos abroszos asztaloknál fogyaszthatják el az aznapi ebédet.


Néhány helyen kapható lángos is, de szerintem az igazán csak a vízparton (vagy hajnalban a vásárcsarnokban fogyasztva) az igazi. Magánvélemény.

Főtt étel, de mégis zöld, szóval kompromisszumos a Főzelékfaló ételbár, ahol nevéből is adódóan főzeléket kaphat az ember különféle feltétekkel. Bár én sokáig nagyon szerettem, az utóbbi időben már annyira nem jön be, az én ízlésemnek egy kicsit már túl lisztes, túl híg a kínálat.

Az egyik etalon a Vámház körúton lévő Leves., ahol jó áron, zseniális levesek vannak, akár szendviccsel is kiegészítve, viszont a nagy ismertség előnye a hosszú sor, ami nem feltétlenül szerencsés ebben a melegben. Aki azért kitartó, talál hideg gyümölcslevest is.

Aki melegben bírja a gulyáslevest, annak mindenképpen ajánlom, hogy zarándokoljon el a Moszkva téren található Trombitás Étterembe. A leves kis bográcsban jön, rendkívül gusztusos, és még a híresen finnyás bátyám is ódákat zeng róla.


Visszatérve az irodában összeüthető ebédfalatokra, még muszáj megemlítenem a zöldségmártogatóst. Ehhez nincs másra szükség, mint meghámozni-felvágni például répát, uborkát, vagy cukkinit és ezek mellé egy jó kis joghurtos mártogatóst készíteni. A joghurtba lehet rakni citromlevet, sót, borsot, kéksajtot, vagy ha aznap már nincs tárgyalás, akár egy kevés fokhagymát is. Mártogató egyébként készülhet mikróban megolvasztott valamilyen félzsíros sajtból, vagy a boltokban kapható dobozos hummuszból is (csicseriborsókrém).

A végére hagytam a legegyszerűbb, leghagyományosabb megoldást. Az ember kiszalad a kisboltba, vesz zsemlét, parizert és tejfölt/kefírt. A fogyasztás mikéntje és sorrendje mindenkinek a saját preferenciáin múlik.

Egyet ne felejtsetek el, jó sokat inni, merthogy tényleg nem vicc ez az időjárás.

Mivel a posztot nem a reklám helyének szántam, ezért csak 1-2 helyet soroltam fel, igaz jól tudom, hogy számtalan másik szuper pont van még a városban. Viszont ha van kedvetek és ötletetek, írjatok és egészítsétek ki. Elsősorban praktikákra, közeli üzletekből összeszedhető kreatív megoldásokra lennék kíváncsi, nem pedig éttermekre. Ti hogy oldjátok meg az ebédet ebben a melegben, amikor a főzéstől is hőgutát kap az ember?

You Might Also Like

3 megjegyzés