- "Tessék a levendula!"
- "Olcsó a levendula!"
Mostanában épp ez az aktuális sláger az aluljárókban. Bevallom őszintén, ez sokkal vonzóbb ajánlat, mint a melltartók, táskák és egyéb igen értékes portékák kínálata. Éppen ezért már napok óta szerettem volna beszerezni egy kis levendulát, eredetileg muffin sütés céljából. Persze olyan szerencsés voltam, hogy amikor tudatosan kezdtem el keresni az ehető virágot, az összes árus azon nyomban felszívódott. Végül a kolléganőm lepett meg - rögtön három csokorral is. Most a konyhapulton szárad, és eszméletlen jó illat van tőle a lakásban. Egyébként még nem nagyon sütöttem-főztem levendulával, ezért ez most a színtiszta kísérletezgetés ideje. Nem baj, valahogy fel kell találni a finom ízfúziókat, nem?
Illatos, virágos, omlós |
Recept: (2-3 főre)
A húshoz:
·
70 dkg
szűzérme
·
1 dl száraz
vörösbor
·
3 ek mustár
·
1 tk
levendulalevél
·
só
·
bors
A salátához:
·
2 uborka
·
kis pohár
joghurt
·
3 gerezd
fokhagyma
·
citromlé
·
3-4 nagyobb
mentalevél
·
só
·
bors
1, A húst vágjuk vastagabb szeletekre, és enyhén klopfoljuk ki. Egyébként
az is elég, ha az ember a tenyerével egy kicsit kilapítja. Egy mélytányérban keverjük
össze a bort, a mustárt, a levendulát, a sót és a borsot, csepegtessünk még
bele pár csepp citromlevet. Ez lesz a pác, tehát a felvágott hússzeleteket 10
percre hagyjuk állni ebben a lében.
2, Addig megcsináljuk az uborkasalátát. Hámozzuk meg az uborkákat és
gyaluljuk le. Tegyük egy tálba, majd mehet rá a só és a bors, az apróra nyomott
fokhagyma, utána pedig a joghurt. A mentát aprítsuk fel, és 1 teáskanálnyi
citromlé kíséretében adjuk az uborkához. Fogyasztásig mehet a hűtőbe.
3, A húst kevés olívaolajon megsütjük. Nekem a következő technika vált be:
amikor felhevült az olaj, a serpenyőbe tesszük a szeleteket. 3-4 percig
átsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és ezt is 3-4 percig sütjük. Még
egyszer visszafordítjuk, és fedő alatt közepes lángon 4-5 perc alatt készre
sütjük. Nem szabad nagyon sokáig sülni hagyni, mert kiszárad. Így viszont
nagyon finom, omlós lesz a hús.
0 megjegyzés