A mentás borsófőzelékkel egy vegetáriánus ebédrendelős cég menüsorán találkoztam először, és annyira megtetszett, hogy rögtön ki is kellett próbálnom. Nos, nem okozott csalódást, szerintem zseniálisan finom, és az ötlet is szuper. Azóta egyre többször látok elsőre furcsának ható ízpárosításokat receptekben, és most már én is szívesen kísérletezgetem. Mivel a héten felütötte fejét a kánikula, ezért a kifejezetten könnyű, zöldségben gazdag ételeket kívánom. (Ez nem is rossz deal, még az alaknak is jót tehet.) Amit még igazán szeretek ebben az elkészítési módban, hogy nem szükséges hozzá rántás, ezért elkerülhető az a lisztes fehér massza, amivel sok étkezdében előszeretettel tálalják a főzeléket.
Élőben a látvány és az íz is sokkal jobb. Ha nem hiszed, járj utána... |
Recept: (3-4 főre)
A főzelékhez:
·
2 nagy konzerv/üveg zöldborsó
·
1 hagyma
·
vegeta
·
½ marék menta
·
2-3 szál
petrezselyem
·
1 ek tejföl
·
só bors
·
2-3 csepp
citrom
A paradicsomhoz:
·
8 közepes
méretű paradicsom
·
8 szelet
bacon
·
50 g
Philadelphia krémsajt
·
fűszersó
·
4-5 dkg
parmezán sajt
·
8 levél
bazsalikom
1, Fogjuk a paradicsomot, vágjuk le a tetejét, és tegyük félre. A belsejét
egy kiskés és kanál segítségével óvatosan belezzük ki. A philadelphia
krémsajtot keverjük össze a fűszersóval, majd kenjünk belőle a paradicsom
aljába. Ezután jöhet a bacon, érdemes előtte 3 kisebb szeletbe vágni, így majd
könnyebb lesz megenni. Végül szórjuk meg durvára reszelt parmezán sajttal, és
tetejére vágjunk 1 bazsalikomlevelet. Tegyük vissza a tetejét, és mehet a
sütőbe. 170 fokon 25-30 perc alatt kész.
2, A borsófőzelékhez vágjunk fel egy hagymát apróra, majd pirítsuk üvegesre
egy kevés olivaolajon, kis vegetával. Ezután adjuk hozzá a borsót. (Ha sikerül
friss borsót szerezni, akkor is ugyanígy csináljuk, csak kicsit tovább kell
párolnunk, előbb fedő alatt, majd szabadon is.) Ha megpároltuk, adjuk hozzá a
mentát, a petrezselymet, sót és borsot. A borsót most pürésítjük. Ehhez szükségünk
van a turmixra, amibe az edény tartalmának kb. ¾-ét öntsük bele. Ezt daráljuk le,
de nem kell nagyon alaposan, vagyis ízlés kérdése. Most összekeverjük az eddig
használt edényben, pár percig főzzük, és hozzáadjuk a tejfölt és a citromot.
3, Közben meg is sült a paradicsom, tálalásra kész a fogás.
Tipp: botmixert is használhatunk a borsóhoz, de tapasztalatom szerint kevésbé macerás és koszolós a turmixgép.
Tipp: botmixert is használhatunk a borsóhoz, de tapasztalatom szerint kevésbé macerás és koszolós a turmixgép.
1 megjegyzés
A mirelit borsótól is gyönyörű színe lesz. :-)
VálaszTörlés