Mentás borsófőzelék és töltött paradicsom - FecskeFészek

Mentás borsófőzelék és töltött paradicsom

A mentás borsófőzelékkel egy vegetáriánus ebédrendelős cég menüsorán találkoztam először, és annyira megtetszett, hogy rögtön ki is kellett próbálnom. Nos, nem okozott csalódást, szerintem zseniálisan finom, és az ötlet is szuper. Azóta egyre többször látok elsőre furcsának ható ízpárosításokat receptekben, és most már én is szívesen kísérletezgetem. Mivel a héten felütötte fejét a kánikula, ezért a kifejezetten könnyű, zöldségben gazdag ételeket kívánom. (Ez nem is rossz deal, még az alaknak is jót tehet.) Amit még igazán szeretek ebben az elkészítési módban, hogy nem szükséges hozzá rántás, ezért elkerülhető az a lisztes fehér massza, amivel sok étkezdében előszeretettel tálalják a főzeléket.

Élőben a látvány és az íz is sokkal jobb.
Ha nem hiszed, járj utána...

Recept: (3-4 főre)

A főzelékhez:

·         2  nagy konzerv/üveg zöldborsó
·         1 hagyma
·         vegeta
·         ½ marék menta
·         2-3 szál petrezselyem
·         1 ek tejföl
·         só bors
·         2-3 csepp citrom

A paradicsomhoz:

·         8 közepes méretű paradicsom
·         8 szelet bacon
·         50 g Philadelphia krémsajt
·         fűszersó
·         4-5 dkg parmezán sajt
·         8 levél bazsalikom

1, Fogjuk a paradicsomot, vágjuk le a tetejét, és tegyük félre. A belsejét egy kiskés és kanál segítségével óvatosan belezzük ki. A philadelphia krémsajtot keverjük össze a fűszersóval, majd kenjünk belőle a paradicsom aljába. Ezután jöhet a bacon, érdemes előtte 3 kisebb szeletbe vágni, így majd könnyebb lesz megenni. Végül szórjuk meg durvára reszelt parmezán sajttal, és tetejére vágjunk 1 bazsalikomlevelet. Tegyük vissza a tetejét, és mehet a sütőbe. 170 fokon 25-30 perc alatt kész.

2, A borsófőzelékhez vágjunk fel egy hagymát apróra, majd pirítsuk üvegesre egy kevés olivaolajon, kis vegetával. Ezután adjuk hozzá a borsót. (Ha sikerül friss borsót szerezni, akkor is ugyanígy csináljuk, csak kicsit tovább kell párolnunk, előbb fedő alatt, majd szabadon is.) Ha megpároltuk, adjuk hozzá a mentát, a petrezselymet, sót és borsot. A borsót most pürésítjük. Ehhez szükségünk van a turmixra, amibe az edény tartalmának kb. ¾-ét öntsük bele. Ezt daráljuk le, de nem kell nagyon alaposan, vagyis ízlés kérdése. Most összekeverjük az eddig használt edényben, pár percig főzzük, és hozzáadjuk a tejfölt és a citromot.

3, Közben meg is sült a paradicsom, tálalásra kész a fogás.

Tipp: botmixert is használhatunk a borsóhoz, de tapasztalatom szerint kevésbé macerás és koszolós a turmixgép.

You Might Also Like

1 megjegyzés