Almás pite Nektek - FecskeFészek

Almás pite Nektek

 Annál jobb érzés nincs a világon, amikor készítesz valamit, és már evés közben mindenki a receptet akarja. Imádom. És titeket, akik ezt csináljátok mégjobban. :)



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 2 csipet só
  • 180 g hűtőhideg vaj
  • 6 ek nagyon hideg víz

Töltelék:

  • 1,3 kg alma
  • egy kevés citromlé, vagy egy fél citrom leve
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g nádcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek liszt
  • 1 tk fahéj (kicsit több is lehet, ha szeretitek a fahéjat)
  • néhány csipet vanília örlemény (vagy helyettesítsd aromával)

1 db tojás a megkenéshez. 


Elkészítés:

Keverjük össze a listet, cukrot sót. Daraboljuk bele a hideg vajat és az ujjaink segítségével morzsoljuk össze a liszttel. Majd kanalazzuk rá a vizet és gyúrjuk össze. Fomázzunk belőle egy gömböt és tegyük a hűtőbe pihenni. 

Az almát pucoljuk meg, daraboljuk fel gerezdekre, miközben kivágjuk a csumáját. Egy edényben engedjünk rá annyi citromos hidegvizet, amennyi ellepi. Hagyjuk benne úgy 10 percig. 

Keverjük össze a töltelék további összetevőit. 

Az almát csepegtessük le és tegyük száraz tálba. Borítsuk rá a keveréket és óvatosan, jól forgassuk össze. 

A tésztát felezzük el egy késsel. Nyújtsuk ki vékony kör alakúra. Ha bizonytalanok vagyunk a méretében, akkor fogjunk egy centit és mérjük meg a formát, amiben sütni szeretnénk, majd mérjük meg a tésztát. Így tuti jó lesz. Szóval a tészta mehet a jól kivajazott formába. Miután beletesítettük szurkáljuk meg néhol villával.

A tészta másik felét is nyujtsuk ki kör alakúra (vagy ha akarsz flikkflakkkolhatsz vele akarmit. Vághatsz csíkokat és akkor lehet rácsos is a teteje). 

A töltetéket oszlassuk el a formában lévő tésztán, majd óvatosan tegyük a tetejére a másik tésztalapot (én ezt úgy szoktam, hogy a nyújtófára lazán feltekerem a tésztát és így rakom át a formára). A széleknél nyomkodjuk össze a tésztát. Ha nem vágnál formát a tetején, akkor is jól szurkáld meg helyenként villával, hogy tudjon szellőzni sütés közben. 

Verjük fel a tojást és kenjük meg vele a tésztát. Majd mehet a sütőbe. 

Kb. 160-170 fokon 1 óra alatt aranybarnára sül. 

You Might Also Like

0 megjegyzés