Ha vendégségbe megyek és sós rágcsálni valót szeretnék készíteni, akkor ez az egyik legjobb választás. Nem kell hozzá sok minden, viszonylag kevés szöszmötölés után be lehet dugni a sütőbe készülődés közben – bár ez attól függ, milyen mennyiséggel szeretnénk megörvendeztetni barátainkat. És amit tapasztalatból mondhatok: ebből sosem lehet eléget készíteni.
Hozzávalók 4 tepsinyi adaghoz (ez elég sok)
- 600 g liszt
- 2 ek só
- 500 g vaj (két kocka)
- 3 nagy ek tejföl – vagy amennyit felvesz
- 1 tojás
- 20 dkg reszelt sajt
- egész fűszerkömény
- pirospaprika
Elkészítés:
- A vajat olvasszuk meg egy kicsit a mikróban, utána kézzel gyúrjuk hozzá a só és a liszt keverékéhez. Adagoljuk hozzá a tejfölt, amennyit felvesz a tészta (kicsit ragadós, de elválik az edénytől).
- Lisztezett munkalapon erős mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vágjuk négy részre, egy részt nyújtsuk kb. 1 cm vékonyra. Kenjük meg felvert tojással (amihez egy csipet sót adtunk). Ez után szeleteljük fel a tésztát tetszés szerinti vastagságú-nagyságú csíkokra. Szórjuk meg a tetejét bőven reszelt sajttal, fűszerköménnyel, pirospaprikával hintsük meg. Ezt ismételjük meg a tészta többi darabjával is.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a csíkokat, egymástól nem kell nagy távolságot hagyni.
- Mehet a közepes melegségű sütőbe kb. 15 perc alatt kész. Addig süssük, míg aranybarna lesz.
0 megjegyzés