Úgy jártam, hogy nagy mellénnyel megrendeltem mindenféle zöldséget-gyümölcsöt ettől az új házhozszállítós cégtől, a NekedTeremtől. Egyelőre kedvelem a céget, mert reális áron, nagyon szép árut hoznak, egyenesen a lakásba. Tök kényelmes. Mondjuk az már kényelmetlen, hogy ha többen is rendeltek egyszerre, akkor egyedi összeállítási díjat kérnek, majd mégis egybeömlesztve kapod meg a dolgokat, ami mondjuk 4 kiló sóskánál már egészen furcsa. Remélem ezt majd megoldják.
Na szóval meg van rendelve a sok finomság, de persze azt már nem gondoltam végig, hogy ezt mikor és hogyan tervezem elfogyasztani - merthogy tényleg több kilónyi gombáról, sóskáról, karalábéról és miegymásról beszélünk. Más lehetőségem nincs, gőzerővel be kell vetnem magam. Az egy kiló szilva egy részét félretettem falatozáshoz, a nagy részéből pedig csináltam egy pitét. Úgyis ígértem nektek egy szilvás receptet az őszi gyűjteménybe. :)
Recept: (27 cm-es formához)
A tészta:
·
15 dkg liszt
·
5 dkg zabpehely
·
8 dkg cukor
·
fél csomag vaníliás cukor
·
2 tojás
·
fél pohár joghurt (kis pohár)
·
csipet só
A töltelék:
·
70 dkg szilva
·
2 ek cukor
·
1 kk fahéj
·
vaj
A morzsa:
·
5 dkg vaj (kis darabokra vágva)
·
5 dkg liszt
·
5 dkg cukor
1, Magozzuk ki a szilvát, és
daraboljuk fel. Egy lábosban kevés vajat melegítsünk, majd tegyük bele a
szilvát, és keverjük át 2-3 ek cukorral. Főzzük 25-30 percig.
2, Keverjük össze a tészta hozzávalóit
egy tálban. Tegyük a kivajazott piteformába, majd a közepébe öntsük a
tölteléket.
3, A morzsához egy mélytányérba
szórjuk a hozzávalókat és először villával, majd kézzel óvatosan
összemorzsoljuk. Szórjuk meg ezzel a pite tetejét, majd mehet a nagyjából 160
fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
0 megjegyzés