Husinasi, avagy penne darált hússal és fokhagymás béchamel öntettel
- 7:00
- By Judit Szilagyi
- 6 Comments
Egyszer egy filmben hallottam azt a szót, hogy "husinasi". Fogalmam sincs mi lehet az, de amikor elkészült a rakott tészta, elég volt ránéznem, és tudtam, hogy számomra ez lesz az. Már napok óta kívántam valami darált húsos tésztaételt, de nem állt össze a fejemben, hogy hogyan készítsem el. Aztán addig kóvályogtam a szupermarketben, amíg be nem tettem mindent a kosárba, amire szükség lehet. Pofonegyszerű recept, és nem is időigényes. Nekem most kezdődik a vizsgaidőszak, szóval a következő hetekben csupa olyan ételt fogok elkészíteni, amik nem igényelnek túl sok időt. Készítsétek el ti is, ha valami könnyűre vágytok. Jó étvágyat!
A recept:
Husinasi - könnyű, de laktató |
·
25 dkg penne
·
25 dkg darált hús
·
150 ml főzőtejszín
·
20 dkg trappista sajt
·
3 gerezd fokhagyma
·
vegeta
·
só
·
bors
·
olivaolaj
1, Tegyünk fel főni vizet, benne egy csepp olivaolaj és egy
kiskanál só. A forrásban lévő vízben főzzük meg a tésztát. Eközben, egy
kanálnyi olivaolajon megpirítjuk a darált húst. Én pulykahúst használtam, de
bármivel megfelel. Ne fűszerezzük, amíg picit át nem pirul, mert különben levet
ereszt. Szerintem úgy a legjobb, ha kicsit meg is pirul a hús. Kevés vegetával
ízesítettem, de ízlés szerint bármilyen fűszert hozzá lehet adni –
pirospaprikát, petrezselymet, medvehagymát, stb.
2, A tésztát tegyük egy jénai tálba, majd keverjük össze a
hússal. Ezután csináljuk meg a béchamel (besamel) mártást. Ehhez egy edényben
elkezdjük melegíteni a tejszínt, majd fokozatosan beleszórjuk a sajtot.
Folyamatosan kevergessük, mert különben könnyen odakozmál. Amikor már majdnem
az összes sajtot hozzáadtuk, fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymákat is.
Amikor kész, belekeverek egy csipet borsot és kész. Sót pluszban nem adtam
hozzá, mert a sajt önmagában eléggé az.
3, Egyenletesen meglocsolom a tésztát a mártással, és mehet
az előmelegített sütőbe. Körülbelül 20 percig sütöm közepes hőmérsékleten, de,
amikor a tészta teteje elkezd megbarnulni, már kivehetjük.
Tipp: pár csepp folyékony margarint tettem a jénai tál
aljába, hogy ne száradjon ki a tészta. Ezt itthon még csak kevés helyen láttam,
de a nem folyékony is tökéletesen megfelel.
6 megjegyzés
Köszönöm a receptet! Ma este ki is próbálom. :) Egy valamire hívnám csak fel a figyelmed, hogy a béchamel, tejmártást jelent, amely olajon piritott liszt és tej hozzáadásával készül. Sajt és tejszín nem kell hozzá. Ettől még biztos nagyon finom lesz az étel természetesen!!! :)
VálaszTörlésAz észrevételed teljesen jogos, és köszönöm. Hajlamos vagyok lebéchamelezni azt is ami nem az, valamiért én a sajtos-tejfölös sűrítést hittem annak sokáig. Bár ma már tudom, hogy nem így van, a név megragadt a fejemben. A jövőben majd igyekszem erre odafigyelni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lett, úgyhogy ha van kedved majd írd meg. :)
TörlésMai ebédre elkészítettem,mindenkinek nagyon ízlett,pedig csak Hulala volt itthon.Érdekessé tette a kissé édes íz,bazsalikommal,kakukkfűvel még fokoztam az ízét.Mindenkinek ajánlani fogom.Zsuzsi
VálaszTörlésNahát! Mindig öröm ilyen dícsérő szavakat olvasni. Igazán örülök, hogy bejött. Annak még egy kicsit jobban, hogy az első receptjeink egyikéből válogattál. :)
VálaszTörlésSok kellemes főzőcskézős percet kívánok még neked!
Holnapi menü !!
VálaszTörlésreméljük ízlet ;)
Törlés