6 dolog, amit első körben ki kell pipálnod a szervezési listán! - FecskeFészek
6

6 dolog, amit első körben ki kell pipálnod a szervezési listán!

Az az igazság, hogy nem gondoltam, hogy tényleg ennyire előre el kell kezdeni ezt a szervezkedést... Ahhoz, hogy mi válogathassunk, ne sokáig álmodozzunk, lépjünk a tettek mezejére. 

Mi az a legfontosabb 6 dolog, amit már az esküvő előtt 1 évvel érdemes kiválasztani? + tippek!! 


1) Helyszín: a lista abszolút győztese. Talán a legnehezebb döntés. Sátras? Kastélyos? Hercegnős? Vízparti? Csárdás? Elegáns? és még sorolhatnám... De hidd el, ez is olyan, mint a ruha. Ha ott vagy, érezni fogod, hogy ez az :) 

Számoljátok össze milyen létszámú, földrajzilag, korban milyen összetételű lesz a násznép, ennek mentén már tudtok keresgélni. Nem kell komplett demográfiai elemzést készíteni, de ezek fontos információk ahhoz, hogy optimálisan tudjatok majd elindulni a nézelődésben.

A mi esküvőnk 2017. július 15.-én lesz, idén március végén kezdtem el ajánlatokat kérni, azoktól a helyektől, amik szimpatikusak voltak weboldaluk alapján. Júniusban szerződtünk le a választottal.
Interneten érdemes olyan helyszíneket is megnézned, amire előtte nem is gondoltál volna. Egy ajánlatkérést megér, az még nem jelent semmit. 

A legfontosabb: csak olyan helyre menjetek el, ami mindkettőtöknek (menyasszony és a vőlegény) tetszik online, és az ajánlatban kapott feltételek is beleférnek az elképzeléseitekbe.


2) Vőfély, Ceremóniamester: az Nagy Nap karmestere

Sokan azt mondják, érdemes már a helyszín kiválasztása előtt ezzel foglalkozni. A két esküvővezető közül nem nehéz választani: hagyományosabb vagy modernebb esküvőt szeretnél? Ha szereted a tradíciókat - egy kicsit is - akkor vőfély, ha nem akarsz a leves-pörkölt-sültek előtt és egyéb alkalmakkor szép verset hallani, akkor ceremóniamester :) persze ez most erős sztereotípia...

Nálunk ez egyszerű volt, olyan személyt választottunk, akit már láttunk esküvőt "vezényelni". Ez egy szerencsés eset. Ha nincs ilyen a tarsolyban, akkor nagyon fontos, hogy leinformálható legyen. Nézzetek meg mindent, referencia, találkozzatok személyesen, beszéljetek olyanokkal, akiknek már van tapasztalata vele. Kérhettek ajánlást a választott helyszíntől is. 

A legfontosabb: ne sajnáljátok rá a pénzt, ne gondoljátok, hogy áááá majd mi megoldjuk. Nektek élvezni kell azt a Napot, és ne azzal töltsétek, hogy a konyhára rohangáltok, hogy mikor tálalják már a vacsorát. Én rendezvényszervezésben dolgozom <3 , mégsem gondolom hogy az esküvőmön nekem kellene a zenekarral meg a fénytechnikussal megbeszélgetni hogy mi merre hány centi...


3) Pap, Anyakönyvvezető (Szertartásvezető?): most mi van?! 

Pap: no more question... akartok templomi szertartás vagy sem? Ha igen, akkor válasszatok egy vallásotoknak megfelelő helyet, közel a lakodalom helyszínéhez. Egy kedves papot, foglaljatok időpontot. Igen, 1 évvel az esküvő előtt. 

Anyakkönyvezető vs. Szertartásvezető... A kettő nagyjából ugyanaz, csak az első hivatalos a második pedig nem. AV-ből azt kell választanod, aki a házasságkötés településén kirendelt, míg SZV bárhonnan jöhet. Szerintem a második verzió akkor merül fel, ha valami miatt a hivatalos ceremóniát valami megakadályozza: túl drága hogy kimenjen, foglalt már, a helyi anyakönyvvezető nem szimpatikus, nem hallottatok róla jókat, túl hivatalos... Ebben az esetben az SZV jó választás lehet, találhattok olyat, akivel klasszul tudtok együttműködni. Néhány nappal előtte tanukkal együtt aláírhattok a hivatalban, és a lakodalom napján pedig megtartjátok a nem hivatalos ceremóniát. 

Mindenesetre jó előre foglaljatok időpontot!


4) Zenekar, Dj: A lakodalom lelke

Azzal gondolom mind egyetértetek, hogy jó zene nélkül nincs jó lakodalom... A kettő közötti választásnál valójában a költségek szabnak határt. Szerintem. Ugyanis a jó esküvői zenekar széles repertoárral rendelkezik, és mindenféle zenét tud játszani. Egy jó zenekar több pénzbe kerül, egy dj-nél, hiszen többet is vannak, és elő zenét szolgáltatnak. 
Valakinél persze a DJ a befutó az anyagi részétől eltekintve is. Ők is tudnak nagyon jó bulit összehozni!
Gondoljatok bele abban is a választásnál, hogy a násznépnek milyen ízlése van. Ha emlékezetes, nagy partit szeretnétek, ezt nem hagyhatjátok figyelmen kívül. De ne engedjétek el a saját elképzeléseiteket sem, legyen fontos, hogy jól érezhessétek magatokat!  

5) Fotós

Nincs mese, neki kell ülni, és nézegetni a képeket. Ugye milyen kár? ;) Mindenkitől kérj ajánlatot, aki megfog valamiért. Aztán majd el tudod dönteni, hogy ár/érték arányban megfelel-e nektek.

A legfontosabb: Később megbánnám, ha most 20-30 ezer forintot spórolnék a fotóson, és most az olcsóbbat választanám, ahelyett akinek a képei a legjobban tetszenek?


6) Videós (Cinematográfus?!): hogy micsoda?

Sokan nem akarnak videóst. Aztán sokan meg az esküvő után megbánják, hogy nem volt. Ebből kiindulva (és mert ez Keresztanyám vesszőpapipája, hogy márpedig videós kell.. :) imádom!) végül mi is úgy döntöttünk, lesz. 

Elég nagy a szórás árakban, és minőségben. Itt is nagyon sokat kell nézelődni, ajánlatokat bekérni, összehasonlítani.

Videó vs. Cinematography... elsőre ki sem tudtam olvasni, mikor nekiálltam a kérdéskörnek. Szóval vannak a hagyományos felvételeket készítő, jó videókamerával rendelkező szolgáltatok, készítenek 3-4 perces zenére összevágott klippet és hosszabb anyagokat felteszik egy dvd-re, így adják át.
Emellett egy új (legalábbis nekem) szakma van felvirágozóban. A cinematográfusok gyakorlatilag olyan felvételeket (snitteket) készítenek, amivel tovább utómunkázva film minőségű videót készítenek. Bámulatos dolgokat készítenek, bámulatos áron. 

A legfontosabb: Mit éreznél, ha azt mondaná, hogy "bocsi már foglalt vagyok"? Rosszul esne? Nagyon? Na akkor ő lesz az...


Pont 6 fontos! További bejegyzésekben biztos lesz, amit még majd kifejtünk, de ha kérdésetek lenne, ne habozzatok :) várjuk itt hozzászólásban vagy a facebookon!


Kövess minket a facebookon is!

Menyasszonyoknak ;) Menyasszonyi Csevegő! Csatlakozz a csoporthoz, mi is követjük Őket. És az "esküvőt szervezek" oldalon még megannyi érdekességet olvashatsz.


You Might Also Like

0 megjegyzés