AAAAAAA Burgundi marha! - FecskeFészek

AAAAAAA Burgundi marha!

Nem terveztem aznapra, hogy elkészítem a burgundi marhát. Olyasmit szerettem volna készíteni vacsira, amit csak bedobok a sütőbe, és jó sok időm van amíg elkészül, így közben tudok a beadandóimmal foglalkozni. A jó sok idő a sütőben bejött, a gyorsan bedobás már kevésbé, de megérte, elképesztő finom lett. A Lehel piacon vásároltam hozzá húst, és minden mást.Hozzávalók: ( Direkt úgy készítettem, hogy másnap ebédre és talán vacsira is maradjon, mondván, ha már egyszer nekiállok...)

1,5 kg marhahús (1 kg felsál és 0,5 kg comb volt)
4 szál sárgarépa
vaj (házi vaj a Lehelről)
3 fej vöröshagyma
kb. 20 db gyöngyhagyma (ecetest használtam)
4 dl alaplé
4 dl vörösbor
30 dkg. kolozsvári szalonna
10 db közepes méretű gomba
3 db krumpli
1 csokor kakukkfű
4-5 db. babérlevél
só, frissen őrölt bors
2 ek. hajdinaliszt

- A kolozsvári szalonnát bőrétől megfosztottam, feldaraboltam kb. 1 cm.-es kockákra, lobogó vízben 5 percig főztem, majd kivettem a vízből, hagytam lecsöpögni.

- Közben minden hozzávalót feldaraboltam, a húst nagyobb kockákra, a gombákat 4-be, a sárgarépákat kb 1 cm.-es karikákra, a vöröshagymát és a krumplit nagyobb darabokra vágtam.

- Egy nagy lábasban, amit a sütőbe is be lehet tenni, a lecsöpögött szalonnát zsírjára pirítottam. Kiszedtem. Ezután jött a marha. A kisült szalonnazsíros vajon, három adagban körbepirítottam a húst. Ezt is kiszedtem. Majd jöhet a hagyma, a répa, szintén megpirítottam, majd visszatettem rájuk a szalonnát és a húst.- Ezt a szalonnás-zöldséges-húsos alapot megszórtam egy evőkanál hajdinaliszttel, és a 220 fokra előmelegített sütőbe tettem 5 percre pirulni. Az 5 perc után kivettem, újabb 1 evőkanál hajdinaliszt következett, összeforgatás, majd megint 5 perc pirítás. A sütőt ezután levettem 150 fokosra.

- A munka nagy részén túl vagyunk, ezután már csak sózni, borsozni kell, jöhet bele a babérlevél és a csokor friss kakukkfű, 4 dl vörösbor, és annyi alaplé, hogy pont ellepje. Fedőjével együtt mehet be a 150 fokos sütőbe, 3 órára.

- A vajon pirított gombát és gyöngyhagymát eredetileg a végén hozzá kellene keverni, de én most összepirítottam egy kis krumplival és a maradék két szál sárgarépával, így ez lett a köret.

A lakásban pedig olyan illatok terjengtek, amikre nem találok szavakat.
You Might Also Like

0 megjegyzés