N. mindig azt mondja, egy hátsóval nem lehet több lovat megülni. Vagy valami ilyesmi ;) Na. Hát ezt igyekszem minél többször megcáfolni, és nem adom fel a meggyőződésemet, miszerint "simán" lehet egyszerre két hobbim munka, háztartás, család, kiskutya és barátok mellett :D
Bár, ami nagyon klassz, hogy ha főzők valamit, és még kifejezetten jól is sikerül, akkor két legyet ütök egy csapásra. Megvan, hogy mit írjak a blogra, és ezzel párhuzamban el is készült a másnapi ebéd. A blogbejegyzést megírni meg már smafu ;)
Íme: az Ősz ízei. És persze színei is...
Hozzávalók 3 főre:
- egy közepes sütőtök fele (felkockázva kb. 2 nagy bögrényi)
- 20-30 g vaj
- 2 tk barnacukor
- 0,5 tk gyömbér (őrölt)
- só, bors
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy bögre rizs (én sima rizst használtam)
- 2 nagy csipet szeletelt zsálya
- 1,2 l alaplé: kb. 1 ek ételízesítő kell a felforralt vízbe (vegyünk mindenmentes ételízesítőt, vagy csináljunk házit és akkor nem lesz lelkifurkánk, hogy ezt használjuk)
- 0,5 tk szárított petrezselyem
- magvak a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőtököt felkockázzuk.
- A vajat felmelegítjük egy lábosban és rádobjuk a kockákat. Miután megpirítottuk kicsit, öntsünk rá fél deci vizet. Fűszerezzük a cukorral, sóval, borssal, gyömbérrel.
- Fedjük be és pároljuk míg megpuhul.
- Egy lábosban készítsünk alaplevet vízzel és ételizesítővel. Takarékon tartsuk forrásban.
- Kevés olajat melegítsünk fel egy lábosban. Felkockázott vöröshagymát dinszteljük meg rajta. Dogjuk rá a rizst, pirítsuk meg. Közben adjuk hozzá a zsályát.
- Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk el folyamatos kevergetés mellett.
- Fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig csak egy merőkanállal és folyamatosan kevergessük. Akkor adjuk hozzá a kovetkező adag alaplevet, amikor az előzőt beszívta a rizs.
- Kevergetés közben fűszerezzük: kevés sóval és borssal, ha kell. Időközben a sütőtök leves részét is adjuk hozzá, plusz kb. a felét nyomkodjuk össze villával és keverjük a rizshez.
- Majd ha már az összes alaplevet felhasználtuk, kapcsoljuk le és keverjünk hozzá petrezselymet és a maradék sütőtök kockákat.
- Kész is a krémes rizottó, tálaljuk magvakkal.
2 megjegyzés
Általános probléma a fotóval "alátámasztott" recepteknél: más van a fotón, mint a receptben! Itt pl. a hozzávalók közül hiányzik a tökmag, a leírásból pedig a tökmag pirítása. Miért kell csalni?
VálaszTörlésBocs, hogy pont most lett tele a cipőm, drága pénzen vett, neves mester által ellenőrzött szakácskönyvvel is megesik...
Mackóúr
Kedves Mackóúr, csak most vettem észre a hozzászólásod, ne haragudj. Sajnálom hogy épp itt telt be a poharad... rosszkor. A hozzávalók között ott találod, hogy "magvak a tálaláshoz". A leírásban azért nincs szó tökmag pirításról, mert nem is történt ilyen :) Az pedig egyáltalán nem esik jól, hogy csalónak nevezel. Azért további szép napot kívánok, üdv: Judit
Törlés