Sütőtökös rizottó - FecskeFészek

Sütőtökös rizottó

N. mindig azt mondja, egy hátsóval nem lehet több lovat megülni. Vagy valami ilyesmi ;) Na. Hát ezt igyekszem minél többször megcáfolni, és nem adom fel a meggyőződésemet, miszerint "simán" lehet egyszerre két hobbim munka, háztartás, család, kiskutya és barátok mellett :D

Bár, ami nagyon klassz, hogy ha főzők valamit, és még kifejezetten jól is sikerül, akkor két legyet ütök egy csapásra. Megvan, hogy mit írjak a blogra, és ezzel párhuzamban el is készült a másnapi ebéd. A blogbejegyzést megírni meg már smafu ;)

Íme: az Ősz ízei. És persze színei is...


Hozzávalók 3 főre:
  • egy közepes sütőtök fele (felkockázva kb. 2 nagy bögrényi)
  • 20-30 g vaj
  • 2 tk barnacukor
  • 0,5 tk gyömbér (őrölt)
  • só, bors
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagy bögre rizs (én sima rizst használtam)
  • 2 nagy csipet szeletelt zsálya
  • 1,2 l alaplé: kb. 1 ek ételízesítő kell a felforralt vízbe (vegyünk mindenmentes ételízesítőt, vagy csináljunk házit és akkor nem lesz lelkifurkánk, hogy ezt használjuk)
  • 0,5 tk szárított petrezselyem
  • magvak a tálaláshoz
Elkészítés:
  1. A sütőtököt felkockázzuk. 
  2. A vajat felmelegítjük egy lábosban és rádobjuk a kockákat. Miután megpirítottuk kicsit, öntsünk rá fél deci vizet. Fűszerezzük a cukorral, sóval, borssal, gyömbérrel.
  3. Fedjük be és pároljuk míg megpuhul.
  4. Egy lábosban készítsünk alaplevet vízzel és ételizesítővel. Takarékon tartsuk forrásban.
  5. Kevés olajat melegítsünk fel egy lábosban. Felkockázott vöröshagymát dinszteljük meg rajta. Dogjuk rá a rizst, pirítsuk meg. Közben adjuk hozzá a zsályát. 
  6. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk el folyamatos kevergetés mellett. 
  7. Fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig csak egy merőkanállal és folyamatosan kevergessük. Akkor adjuk hozzá a kovetkező adag alaplevet, amikor az előzőt beszívta a rizs. 
  8. Kevergetés közben fűszerezzük: kevés sóval és borssal, ha kell. Időközben a sütőtök leves részét is adjuk hozzá, plusz kb. a felét nyomkodjuk össze villával és keverjük a rizshez.
  9. Majd ha már az összes alaplevet felhasználtuk, kapcsoljuk le és keverjünk hozzá petrezselymet és a maradék sütőtök kockákat.
  10. Kész is a krémes rizottó, tálaljuk magvakkal.


You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Általános probléma a fotóval "alátámasztott" recepteknél: más van a fotón, mint a receptben! Itt pl. a hozzávalók közül hiányzik a tökmag, a leírásból pedig a tökmag pirítása. Miért kell csalni?
    Bocs, hogy pont most lett tele a cipőm, drága pénzen vett, neves mester által ellenőrzött szakácskönyvvel is megesik...
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mackóúr, csak most vettem észre a hozzászólásod, ne haragudj. Sajnálom hogy épp itt telt be a poharad... rosszkor. A hozzávalók között ott találod, hogy "magvak a tálaláshoz". A leírásban azért nincs szó tökmag pirításról, mert nem is történt ilyen :) Az pedig egyáltalán nem esik jól, hogy csalónak nevezel. Azért további szép napot kívánok, üdv: Judit

      Törlés