Erdei gyümölcsös könnyű torta

Piros bogyós gyümölcsök, édes krém, omlós tészta. Kész a torta :)



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

A tésztához (a recept innen...) - figyelem! ebből kb. két adag tészta lesz.
  • 150 g puha vaj 
  • 90 g porcukor 
  • 1 db tojás 
  • 280 g liszt 
  • 1 csipet só
  • + 1tk tejföl
  • 1 zacskó szárazbab - ez a kisütésnél lesz fontos
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • habfixáló (nem biztos hogy kell)
  • egy fél citrom leve
  • 3 ek vanília kivonat
  • kb. 2-3 ek porcukor
Díszítéshez:
  • 1 tk barna kristálycukor
  • 250 g-os fagyasztott vegyes erdei gyümölcs

Elkészítés:
Tészta:
  1. A vajat, a porcukrot, tojást robotgéppel keverjük össze. Gyúrjuk hozzá a lisztet és a csipet sót. Formáljunk belőle egy golyót és tegyük vissza a hűtőbe egy órára. 
  2. Lisztezett lapon nyújtsuk ki a felét (a másik fele jó lehet egy másik tortához, vagy süssünk belőle kekszet). Ha morzsolódna, akkor adjuk hozzá a tejfölt, hogy nedvesebb legyen a tészta. A tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, az oldalát pedig kenjük meg vajjal. Ha nem tudjuk egyben beletenni a tésztát, semmi baj, darabonként is egymáshoz illeszthetjük a tortaforma aljában. A lényeg, hogy jól nyomkodjuk össze, és legyen széle. (Sajnos ez a tésztarecept nekem annyira nem vált be, majd kísérletezem még a mennyiségekkel, hogy egyben maradjon a tészta, de így is szépen kisült.)
  3. Szórjuk a tésztára a szárazbabot. Ez azért fontos, hogy a tészta ne tudjon felpúposodni. Ez a trükk remek! Szép egyenletes marad a tészta alja. 
  4. 170 fokos sütőben addig süssük, még a széle aranybarna nem lesz. 
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni a formában. 
Krém:
  1. A mascarponét, porcukrot, vanília kivonatot, citromlevet robotgéppel keverjük össze. 
  2. Verjük fel keményre a habtejszínt, a habfixálót csak akkor tegyük bele, ha látjuk, hogy a habtejszín nem akar kemény lenni. (sajnos ezekkel a bolti habtejszínekkel simán előfordul, inkább próbáljunk meg jobb minőségűt keresni és használni)
  3. A kemény habot óvatosan keverjük hozzá a mascarponéhoz. Az egész krémet öntsük rá a tésztára, oszlassuk el. Tegyük hűtőbe míg megdermed teljesen, ez legalább 3-4 óra. 
Összeállítás:
  1. A fehér krém tetejét hintsük meg a barna cukorral díszítés gyanánt. A fagyasztott gyümölcsöt jól rázzuk össze a dobozában/zacskójában, hogy különváljanak a szemek. Először öntsük tányérra. 
  2. Ha azonnal tálalni akarjuk, akkor érdemes egy-két perc alatt serpenyőben átforgatni, hogy kevésbé legyen fagyott.
  3. Ha kell valamennyi szállítani akkor inkább fagyott állapotában tegyük rá a tortára, hogy ne folyjon szét. 





You Might Also Like

0 megjegyzés