Mentás citromos csirke - üvegen sütve

Juhuuuu befért a sütőbe :D

A fenti mondat után nyugodtam meg csak igazán a vasárnapi ebéd készítésekor. 
Egészben sütöttem tanyasi csirkét, vízzel teli sörösüvegre húzva. Ettől igazán puha lett a belseje, kívül pedig ropogós a bőre. Ráadásul foglalkozni sem kellett vele, betoltam, megsült, kész. 


A fűszerezés? Belülről mentás, citromos. Kívülről mézes chilis. Tökéletes.


Hozzávalók 4-5 főre:
  • 1,5-1,7 kg tanyasi csirke egészben
  • egy kevés vaj
  • só, bors
  • 2 szál friss menta
  • 1 citrom
  • 1 ek méz
  • 1 kis chili paprika apróra vágva
  • 1 sörösüveg
  • köretnek krumpli kockára vágva, zöldségek



Elkészítés:
  1. A csirkét jól mossuk meg, majd kenegessük meg/dörzsöljük be kissé megolvasztott vajjal, sóval és borssal. 
  2. Belsejébe tegyünk egy félbevágott citromot, és dugjuk bele a friss mentát. Húzzuk rá a vízzel majdnem teli sörösüvegre. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mehet a sütőbe, olyan 170 fokra. 
  3. Keverjük össze a mézet, chilit, adjunk hozzá egy kevés citromlevet. Egy óra sütés után vegyük ki a csirkét, kanállal locsoljuk meg az alatta lévő lével, és kenegessük meg a mézes öntettel. Kockára vágott krumplit szórjunk a tepsibe. Mehet vissza még kb. háromnegyed órára. 
  4. Kész van, ha szépen megpirult a külseje. 
  5. Nagyon óvatosan húzzuk le a sörösüvegről, vágjuk részekre, tálaljuk sültkrumplival és salátával.

You Might Also Like

0 megjegyzés