Édes kalácsfalatok lekvárral - FecskeFészek

Édes kalácsfalatok lekvárral

Ez is a misztikus olaj nélküli fánknak indult... vajon létezik egyáltalán olyan recept, aminek valójában legalább hasonló lesz az íze, mint a fánknak? Ugyan még nem sokszor próbálkoztam, de azt gyanítom, nincs ilyen. De talán tudunk is ezzel együtt élni, csak akkor ne hívjunk mindenfélét fánknak. 
kinézetre egészen hasonlít a fánkocskákra
Az alapreceptet Sünikanálnál láttam. Nála is szerepel, hogy ez a fánk nem az A fánk :) Tényleg nem. Viszont nagyszerű édesség, egy mini buktához tudom hasonlítani. Finom édes, foszlós a tésztája.

Hozzávalók: 
  • 40 dkg finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tk kristálycukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 nagy tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 dl tej
  • tölteléknek egy kevés házi lekvár
  • porcukor a szóráshoz
házi sárgabarack lekvárral
Ilyen töltelék nélkül

Elkészítés:

  1. A kristálycukrot és egy deci langyos tejet összekeverünk a porélesztővel egy műanyag edényben, és hagyjuk felfutni, még a többi hozzávalók kimérjük. 
  2. Előkészítjük a hozzávalókat. a vajat kissé megolvasztjuk. A tojást felverjük. 
  3. A porcukrot és a vajat összehabosítjuk robotgéppel, majd mehet hozzá a felvert tojás 90%-ka. (Öntöttem a keverékhez a tojást, közben villával visszatartottam belőle egy keveset.) A cukros-vajas-tojásos keverékbe beleöntjük a felfutott tejes élesztőt, és a maradék tejet. Ezekkel is összedolgozzuk.
  4. A maradék tojáshoz adjunk két ek vizet, keverjük össze és tegyük félre, majd ezzel fogjuk megkenni a tésztát sütés előtt. 
  5. Apránként hozzáadjuk a lisztet (amiben egy csipet sót előtte elkevertünk). Egész addig a géppel dolgozzuk össze, míg a gép bírja... utána jöhet a kézzel dagasztás. Szerencsésebbeknek van dagasztógépük és akár azzal végig is dolgozhatnak. 
  6. Addig dagasztjuk a tésztát, míg egységes lesz a felülete és nem ragacsos. Egy műanyag tálban kelesztjük kb. 40 percet meleg helyen. (kicsit nagyobb mint duplájára nőtt meg nekem)
  7. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát és kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (akkora legyen, hogy a papírkapszlikba beleférjen, ha abba tesszük). 
  8. Egy körnek a közepére tegyünk fél tk lekvárt (keményebbet), hajtsuk fel a széleket és nyomkodjuk össze. Majd mehet a kapszliba. Tepsire tesszük a kapszlikat.
  9. Akkor is nagyon finom, ha nem töltjük meg, ebben az esetben a kiszaggatott köröket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymáshoz nem túl közel. 
  10. További 20 percet hagyjuk kelni a tepsin egy konyharuha alatt. Ezalatt előmelegítjük a sütőt kb. 180 fokra. 
  11. Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Porcukorral meghintjük és lekvárba mártogatva mind megesszük :)

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Remekül néz ki...! :) Kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy teszik :)) írd majd meg, hogy milyen lett :)

      Törlés
  2. Kedves Judit, van kedved játszani? A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek Téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés