Ez is a misztikus olaj nélküli fánknak indult... vajon létezik egyáltalán olyan recept, aminek valójában legalább hasonló lesz az íze, mint a fánknak? Ugyan még nem sokszor próbálkoztam, de azt gyanítom, nincs ilyen. De talán tudunk is ezzel együtt élni, csak akkor ne hívjunk mindenfélét fánknak.
kinézetre egészen hasonlít a fánkocskákra |
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 1 tk kristálycukor
- 8 dkg vaj
- 1 nagy tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 dl tej
- tölteléknek egy kevés házi lekvár
- porcukor a szóráshoz
házi sárgabarack lekvárral |
Elkészítés:
- A kristálycukrot és egy deci langyos tejet összekeverünk a porélesztővel egy műanyag edényben, és hagyjuk felfutni, még a többi hozzávalók kimérjük.
- Előkészítjük a hozzávalókat. a vajat kissé megolvasztjuk. A tojást felverjük.
- A porcukrot és a vajat összehabosítjuk robotgéppel, majd mehet hozzá a felvert tojás 90%-ka. (Öntöttem a keverékhez a tojást, közben villával visszatartottam belőle egy keveset.) A cukros-vajas-tojásos keverékbe beleöntjük a felfutott tejes élesztőt, és a maradék tejet. Ezekkel is összedolgozzuk.
- A maradék tojáshoz adjunk két ek vizet, keverjük össze és tegyük félre, majd ezzel fogjuk megkenni a tésztát sütés előtt.
- Apránként hozzáadjuk a lisztet (amiben egy csipet sót előtte elkevertünk). Egész addig a géppel dolgozzuk össze, míg a gép bírja... utána jöhet a kézzel dagasztás. Szerencsésebbeknek van dagasztógépük és akár azzal végig is dolgozhatnak.
- Addig dagasztjuk a tésztát, míg egységes lesz a felülete és nem ragacsos. Egy műanyag tálban kelesztjük kb. 40 percet meleg helyen. (kicsit nagyobb mint duplájára nőtt meg nekem)
- Lisztezett felületre borítjuk a tésztát és kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (akkora legyen, hogy a papírkapszlikba beleférjen, ha abba tesszük).
- Egy körnek a közepére tegyünk fél tk lekvárt (keményebbet), hajtsuk fel a széleket és nyomkodjuk össze. Majd mehet a kapszliba. Tepsire tesszük a kapszlikat.
- Akkor is nagyon finom, ha nem töltjük meg, ebben az esetben a kiszaggatott köröket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymáshoz nem túl közel.
- További 20 percet hagyjuk kelni a tepsin egy konyharuha alatt. Ezalatt előmelegítjük a sütőt kb. 180 fokra.
- Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Porcukorral meghintjük és lekvárba mártogatva mind megesszük :)
4 megjegyzés
Remekül néz ki...! :) Kipróbálom.
VálaszTörlésÖrülök, hogy teszik :)) írd majd meg, hogy milyen lett :)
TörlésKedves Judit, van kedved játszani? A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek Téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
VálaszTörlésA részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html
Köszönöm, megnézem :)
Törlés