Mi a helyzet szaloncukor ügyben? - FecskeFészek

Mi a helyzet szaloncukor ügyben?

…merült fel bennem a kérdés, így, hogy már itt kopok a Karácsony az ablakomon. Pontosabban most először saját lakásunk ablakán is. Főleg emiatt szeretném az idei ünnepet valahogy emlékezetessé tenni, ehhez nyilván hozzátartozik a karácsonyfa is.

Ugyan kicsi, de egyáltalán nem elhanyagolható mozzanata a díszítésnek a szaloncukor felakasztgatása. Ezt szoktuk először feltenni a fára. Mindenképpen a koncepció része. Azért nem akarom túlmisztifikálni a szaloncukor szerepét. De lássuk be, hogy nem olyan rossz az, ha elsétálok a fa mellett és valami falatnyi finomságot vehetek le róla. (…hogy, utána üresen visszatehessem a csomagolást a fára, hogy jól megtréfáljam a következő édesség lopót…)

Manapság már nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy milyen szaloncukrot vegyünk. Ha egyáltalán készen vesszük. Választhatjuk a legegyszerűbb módját az informálódásnak és rákereshetünk a szaloncukor kifejezésre az interneten. A találatok alapján nagyjából már érezhetjük is, hogy mik a lehetőségeink.

Besétálhatunk a boltba…

Nagyjából akármelyik boltban, akármennyit és akármilyet vásárolhatunk. A bőség zavara. De vajon, ha veszünk, akkor drágábbat vagy olcsóbbat választunk? A minőségre megyünk, vagy mindegy milyen lóg a fán?
Tettem egy próbát, hogy ezekre választ kapjak. Mini piackutatásomból1 az derült ki, hogy igenis fontos, hogy milyen minőségű szaloncukor kerül a fára. Sőt! Örvendetes hír, hogy összességében az árnál is fontosabb a minőség.  A vásárlásnál elsősorban a cukor íze a döntő. Nagyon vegyes az emberek ízlése, a marcipános nagy kedvenc, de a hatalmas termékskála miatt már nem csak a hagyományos ízeket vesszük. A legnagyobb választékot tapasztalataim szerint a hiper- és szupermarketek adják, nem is csoda, hiszen a legtöbben ott szerzik be ezeket az édességeket. Márkákban sem szenvedünk hiányt, ezekben bízunk a leginkább: Milka, Stühmer, Szamos, Bonbonetti.  A legjobb, ha van lehetőség kóstolni vásárlás előtt, úgy igazán el tudjuk dönteni, mit szeretnénk.
Tehát nem kell aggódnia annak, akinek otthon nincs ideje a készítéssel bíbelődni. Bátran válogathatunk az üzletek polcairól, fogunk találni számunka ár-érték arányban tökéletes szaloncukrot. Én most egy csomag Bonbonettit választottam, csokoládés-meggyes ízesítésben.

Rendelhetünk…

Akár külföldre is. Nehogy valaki az igazi hungarikum nélkül maradjon Karácsonykor. Ez alapvetően egy remek ötlet, és kíváncsi is lennék, hogy évente hányan használják ki ezt a lehetőséget. (Ha van erre vonatkozó információtok, osszátok meg velem.) Az biztos, hogy nekem nem sikerült olyan embert találnom, aki valaha rendelt volna szaloncukrot interneten.

Elkészíthetjük magunknak…

Például a nosalty.hu oldalon megszámlálhatatlan mennyiségű szaloncukor recept van. Böngészhetünk tippekért gasztroblogokon, például válogathatunk Tőlük: StreetKitchen, Csak a puffin blog, …konyhán innen, kertentúl… blog.
Szerencsés, ha szánunk időt arra, hogy kikísérletezzük a saját szájízünkhöz valót. Vannak, akik azért teszik, hogy az adalékanyagokat elkerüljék. Vagy egyszerűen valami különlegeset szeretnének, vagy a kíváncsiság a hajtóerő. Mindenkinek megvan a maga sztorija, hogy miért szánja rá magát az otthoni szaloncukorgyártásra. Engem biztosan a kihívás vonzana: tudok-e valami finomat, szépet összehozni?
Nem is csak magunknak készíthetünk, ajándéknak is kiváló. Én is kaptam marcipán és vajkaramella ízekben, így házi készítésű szaloncukor is lesz a kis karácsonyfán.

ilyen fantasztikus házi készítésű szaloncukrokat kaptam


Igazából szerencsés helyzetben vagyunk, amikor döntenünk kell szaloncukor ügyben. A minőség egyre fontosabb. Pénzt, időt, figyelmet fordítunk rá. Akár vesszük, akár készítjük, különlegesebbé tehetjük az ünnepet, ha ezt tartjuk szem előtt.





1Kérdőíves felmérés Facebookon keresztül 10 kérdéssel. Kitöltők száma 26 fő. 

You Might Also Like

0 megjegyzés