Az utóbbi időben sok-sok helyen láttam felbukkanni ezt a
fantasztikus édességet. Hát gondoltam elkészítem én is a mi szájízünk szerint.
Az első is már annyira jól sikerült, hogy nem volt kérdés az ismétlés.
Számtalan variációt kipróbálhatunk. Íme egy almás és egy szilvás verzió.
A tésztához:
- 100 g HIDEG vaj
- 150 g liszt
- 2 csipet só
- 1 púpos tk cukor
- 1 tk 20%-os tejföl
- néhány csepp citromlé
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 3-4 szem alma/6-7 szem szilva
- 1 tk vaj
- fahéj
- 2 ek cukor – érdemes barna cukorral kipróbálni
- citromlé és 1 tk vanília kivonat az almához/ citromlé és 1 tk rum (aroma) a szilvához
- egy késhegynyi étkezési zselatin
Ez két kisebb galette. A tészta egy adagnyi, ezt választottam két részre. |
Elkészítés:
- A lisztben keverjük el a többi száraz hozzávalót. Morzsoljuk bele a hideg vajat, majd gyúrjuk össze egynemű tésztává a tejföl és a citromlé segítségével. Tegyük be a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
- Töltelék: a gyümölcsöt vágjuk kisebb gerezdekre, egy kevés vajon kissé pároljuk meg. Öntsünk rá kb. fél deci vizet. Közben adjuk hozzá a cukrot, fűszerezzük, ízesítsük a citromlével. A végén a levébe szórjuk az étkezési zselatint, és jól elkeverjük. (a gyümölcsöt nem kell puhára főzni, elegendő épp csak megpárolni, hogy kicsit összeessen)
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Összeállítás: a tésztát nyújtsuk kör alakra, kb. 3-5 mm vastag legyen. A közepére halmozzuk a gyümölcsöt, úgy hogy legalább 1 cm tésztát hagyjunk üresen körben. A tészta szélét hajtogassuk be. Végül a gyümölcs főzésekor keletkezett szósz is öntsük középre. Verjük fel a tojást, és a tészta tetejét kenegessük meg vele.
- Kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük. Tálaljuk porcukorral meghintve.
0 megjegyzés