Gyümölcsös galette - FecskeFészek

Gyümölcsös galette

Az utóbbi időben sok-sok helyen láttam felbukkanni ezt a fantasztikus édességet. Hát gondoltam elkészítem én is a mi szájízünk szerint. Az első is már annyira jól sikerült, hogy nem volt kérdés az ismétlés. Számtalan variációt kipróbálhatunk. Íme egy almás és egy szilvás verzió.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 100 g HIDEG vaj
  • 150 g liszt
  • 2 csipet só
  • 1 púpos tk cukor
  • 1 tk 20%-os tejföl
  • néhány csepp citromlé
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
  • 3-4 szem alma/6-7 szem szilva
  • 1 tk vaj
  • fahéj
  • 2 ek cukor – érdemes barna cukorral kipróbálni
  • citromlé és 1 tk vanília kivonat az almához/ citromlé és 1 tk rum (aroma) a szilvához
  • egy késhegynyi étkezési zselatin
Ez két kisebb galette. A tészta egy adagnyi,
ezt választottam két részre.

Elkészítés:
  1. A lisztben keverjük el a többi száraz hozzávalót. Morzsoljuk bele a hideg vajat, majd gyúrjuk össze egynemű tésztává a tejföl és a citromlé segítségével. Tegyük be a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
  2. Töltelék: a gyümölcsöt vágjuk kisebb gerezdekre, egy kevés vajon kissé pároljuk meg. Öntsünk rá kb. fél deci vizet. Közben adjuk hozzá a cukrot, fűszerezzük, ízesítsük a citromlével. A végén a levébe szórjuk az étkezési zselatint, és jól elkeverjük. (a gyümölcsöt nem kell puhára főzni, elegendő épp csak megpárolni, hogy kicsit összeessen)
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  4. Összeállítás: a tésztát nyújtsuk kör alakra, kb. 3-5 mm vastag legyen. A közepére halmozzuk a gyümölcsöt, úgy hogy legalább 1 cm tésztát hagyjunk üresen körben. A tészta szélét hajtogassuk be. Végül a gyümölcs főzésekor keletkezett szósz is öntsük középre. Verjük fel a tojást, és a tészta tetejét kenegessük meg vele.
  5. Kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük. Tálaljuk porcukorral meghintve.


You Might Also Like

0 megjegyzés