Ismét egy epertorta. Megint másként. J Szerettem volna egy
kicsit lépni előre tortakészítésben. Így megpróbálkoztam bevonatosat készíteni,
méghozzá marcipánnal. Már sokat emlegetett kolléganőm volt segítségemre a
technikai kérdésekkel kapcsolatban. Tőle tanultam meg a marcipán rózsa és levél
készítés fortélyait. Van még mit gyakorolni, de a cél az volt, hogy ez a torta
csodás meglepetés legyen.
Hozzávalók és elkészítés:
A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg kakaópor
- 10 g szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
- 80 ml olaj
- 160 ml kávé
A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport
összekevertem. A tojásokat a cukorral összehabosítottam, mehet bele a vanília
kivonat, a tejföl, az olaj és a kávé is. A kávét előre lefőztem, hogy ne legyen
olyan meleg. A lisztes keveréket folyamatosan adagoltam a tojásoshoz.
Robotgépet használtam végig, ne sajnáljuk rá az időt, klassz levegős lesz a
tészta, ha jól összedolgozzuk. Rögzítsünk sütőpapírt a tortaforma aljába és
öntsük bele a tésztát 25 percig süssük 180 fokon, akkor van kész ha nem ragad
tészta a fogpiszkálóra ha a közepébe belenyomjuk.
A töltelékhez, krémhez:
- kb. 300 g eper
- 100 g sajtkrém (Hortobágyi márkájút vettem)
- 250 g mascarpone (nem light)
- 200 ml habtejszín
- 2-3 ek porcukor
- ízlés szerint: vanília aroma, citrom leve
Verjük fel keményre a habtejszínt. Közben adjuk hozzá a
mascarponét és sajtkrémet, ízesítsük annyi porcukorral, amennyivel szeretnénk.
A bevonáshoz, díszítéshez:
- 500 g Szamos marcipán + kb. 100-150 g porcukor
- 100 g vaj + porcukor
Összeállítás:
- A tortalapot vágjuk ketté. A legegyenesebb fele legyen majd a legteteje. Az alsó lapot tegyük egy nagy lapos tányérra (erről már nem fogjuk levenni tortát).
- Az alsó lapra halmozzunk félbevágott, porcukorban megforgatott epreket. Arra figyeljünk, hogy a szélén legalább 1- 1,5 cm helyet hagyjunk körben. Ez azért fontos, mert a marcipánborítás nem érintkezhet a gyümölccsel. (ha érintkezik, akkor folyni fog a marcipán…)
- Készítsünk vajkrémet: jól dolgozzuk össze a 100 g vajat annyi porcukorral, ami számunkra elég édessé teszi. 1-2 evőkanálnyi.
- Oszlassuk el egyenletesen a mascarponés krémet a tortán.
- Tegyük rá a tortalap másik felét. A hézagot tömjük meg a vajkrémmel és az egész tortát is vonjuk be vele. Ez azért szükséges, hogy a marcipánborítás rajta maradjon majd.
A bevonás:
Két youtube videót tudok ajánlani, amit feltétlen meg kell
nézni bevonás, díszítés előtt:
A marcipánhoz kisebb részletekben gyúrjunk hozzá kb. 100-150
g porcukrot. Nyújtsuk ki vékonyra, nekem nagyjából fél centisre sikerült. Óvatosan
nyúljunk alá és helyezzük rá a torta tetejére. Egyengessük rá kezünkkel az
oldalára is, igyekezzünk, hogy ne legyen buborékos, hullámos. Az aljánál vágjuk
körbe és a széleket nyomkodjuk a torta alá. Egy lapos eszközzel (spatula)
simítgassuk a marcipánt a tortára.
Érdemes az alsó szélére valami díszítést tenni, hogy
eltakarjuk nem szép részeket.
Tároljuk a torát hűtőben. Egy nagy késsel gyönyörűen szeletelhető.
0 megjegyzés