Bolognai spagetti… vagy milánói makaróni?

A fenti kérdés mindig nagy dilemma számomra. Szerintem ebben az esetben is megállja a helyét az „ahány ház annyi szokás” összefüggés. Igaz vannak helyzetek, mikor már túlságosan sikerül elrugaszkodni az étel eredeti elkészítésétől, mégis ráakasztjuk az elnevezést.
Tudomásom szerint itt alapvetően a hús és gomba kuszálja össze a dolgokat. Elvileg a bolognai változatban van darált hús, míg gomba nincsen. A milánóiból pedig kimarad a hús, viszont annál több benne a gomba. (A fűszerezést már nem is említem, mert mindenki másként készíti)

Mi ezt a kérdést igen leleményesen oldjuk meg otthon. Teszünk bele mindent. És szimplán spagetti néven szólítjuk.

Koleszos koromban az üveges vagy poros változatot készítettem el. Ma már rájöttem, hogy ezt is közel ugyanannyi idő elkészíteni, és legalább tudom, mi kerül bele. És szerintem finomabb is. Szóval, le az üveges szószokkal :)


Hozzávalók 3 főre:
  • kb. 25-30 dkg darált hús (én sertést használok)
  • kb. 100 g csiperke gomba
  • 300 ml passzírozott paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 tk morzsolt bazsalikom
  • 1 tk morzsolt oregánó
  • 1 nagy csipet kakukkfű
  • só, bors
  • 250 g spagetti/makaróni tészta
  • kb. 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
  1. Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát aprítsuk kis kockákra. A fokhagymát is tisztítsuk meg. A gombát mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre.
  2. A tésztát főzzük lobogó sós vízben olyan puhára, amilyenre szeretnénk.
  3. Kevés olivaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát. Keverjük hozzá a húst, nyomjuk rá a fokhagymát. fehéredésig pároljuk, majd dobjuk rá a gombát. Sózzuk, borsozzuk.
  4. Kb. 7-8 perc elteltével öntsük hozzá a paradicsomot, rotyogtassuk össze. Fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel. Addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul.
  5. Tálaljuk melegen, finom reszelt sajttal a tetején.



You Might Also Like

0 megjegyzés