English trifle

Az English trifle egy tradicionális angol édesség. Számtalan változata létezik. Többnyire délutáni teázásnál fogyasztják. Így tettünk mi is kollégáimmal. Leültünk egy finom csésze tea mellé, beszélgettünk (persze kizárólag angolul!), és kóstolgattunk.


Van, ahol Hálaadás napján kerül az asztalra. Ajánlom ezt a kis részletet a Jóbarátokból, jót fogtok mulatni rajta. Izgalmasan néz ki, de azért nem biztos, hogy bevállalnám Rachel verzióját… :)

Az elkészítése nem volt bonyolult, amire oda kell figyelni, hogy ne hagyjunk ki lépéseket. Kicsit időigényes a több réteg miatt, de higgyétek el, megéri!
(Olvassátok el a receptet, mielőtt nekiálltok az elkészítésnek, mert lehet dolgokat párhuzamosan csinálni)



Hozzávalók 5-6 főre:
  • Őszibarackbefőtt
  • Sárgabarack lekvár (lehetőleg házi)
  • néhány ek Tokaji Szamorodni édes fehérbor
Piskóta (vehettek kész piskótát is):
  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 5 ek liszt
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tk vanília kivonat
Zselé:
  • 3dl őszibarackbefőtt lé
  • 2 dl víz
  • 1 tasak gyors zselatin por
Vanília puding:
  • 0,5 l tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
Tejszínhab:
  • 200ml habtejszín
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 kis tasak habfixáló

Elkészítés:

Piskóta:
  1. A tojások sárgáját habosítsuk fel a cukorral (vaníliás is) és a vanília kivonattal. Ezt robotgéppel végezzük, ne legyünk türelmetlenek, ez legalább 2-3 percet vesz igénybe.
  2. A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba. Ez után a tojások fehérjét verjük kemény habbá.
  3. A cukros keverékhez adjuk hozzá a fele lisztes keveréket, utána a habot, majd a másik felét a lisztnek. Egy fakanállal lassan forgassuk össze az egészet. Óvatosan! Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
  4. Egy kisebb, de magas falú tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a laza keveréket. Kb. 180 fokon 20 perc alatt süssük aranybarnára.
Tipp: akkor mondható késznek, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót és a tészta nem ragad rá. Illetve ha az oldalán simán le tudjuk húzni a sütőpapírt ragadás nélkül.

Zselé:
  1. Adjunk vizet az őszibarackbefőtt levéhez.
  2. Összekeverés után kb. 1 decit tegyünk egy műanyag shakerbe, melegítsük fel kicsit a mikróban.
  3. Adjuk hozzá a zselatin port és rázzuk össze. Öntsük a folyadékba és jól vegyítsük el.
Vanília puding:
  1. 3 dl tejet forraljunk fel. 2 dl tejet pedig keverjünk össze csomómentesen a pudingporral és a cukorral.
  2. Amikor a tej felforrt, öntsük bele a keveréket és addig főzzük, míg elkezd sűrűsödni.
  3. Vegyük le a tűzről és a tetejét borítsuk be frissentartó fóliával (közvetlen a puding felszínére nyomjuk rá két rétegben, így nem fog beráncosodni felhasználásig).
Habtejszín:
  1. 2 dl habtejszínt öntsük ki egy tálba, adjunk hozzá vaníliás cukrot és habverővel készítsük el a kemény habot.
A rétegek összeállítása:
  1. Egy átlátszó üvegtál aljába tegyük bele a felkockázott, lekvárral megkent piskótát.
  2. Locsoljuk meg édes fehérborral ízlés szerint.
  3. Tűzdeljük bele a gerezdekre vágott őszibarackot (2-3 darabot hagyjunk meg díszítésnek).
  4. Öntsük rá a még folyékony zselét, tegyük hidegre!
  5. Mikor a zselé kissé megdermedt, akkor a nem forró pudingot egyengessük el rajta.
  6. Most következik a tejszínhab.
  7. A tetejét díszítsük kedvünk szerint a megmaradt gyümölccsel.
Tegyük hűtőbe, legjobb ha egy éjszakán át állni hagyjuk.


You Might Also Like

0 megjegyzés