Paradicsomos rakott krumpli - FecskeFészek

Paradicsomos rakott krumpli

A szomszéd kisbolt kínálata nem túl nagy. Ugyanakkor sokszor csak odáig jutok el, tehát abból kell gazdálkodnom, ami van. Egy ilyen kisbevásárlás során jutott eszembe, hogy rakott krumplit kéne csinálni. Viszont a hagyományos, tojásos, kolbászos verzióért nem vagyok kiszédülve, úgyhogy valamit muszáj volt újítani. Paradicsomra gondoltam, mert az színben, ízben és állagban is felfrissíti a megsült krumplit. Épp a kész művet lakmározom, és azt kell mondjam: jó gondolat volt.

Kolbász nélkül is megállja a helyét

Recept: (3-4 főre)

·         5-6 közepes méretű krumpli
·         3-4 paradicsom
·         1 hagyma
·         1 kis pohár tejföl
·         2 ek mustár
·         1-2 szál oregano
·         1-2 szál kakukkfű
·         4-5 levél bazsalikom
·         3 gerezd fokhagyma
·         fél citrom
·        
·         bors
·         1 kk vegeta

1, A krumplit hámozzuk meg és sós vízben főzzük meg. A paradicsomot és a hagymát ezalatt karikákra vágjuk. Megcsinálhatjuk a szószt is, ehhez egy kis tálban keverjük össze a tejfölt, a mustárt, a sót, borsot, vegetát, és az apróra vágott fűszerleveleket. Adjunk hozzá kevés citromlevet és nyomjuk bele a fokhagymát is. Keverjük össze jó alaposan. Ha nincs friss, akkor dolgozzunk szárított fűszerrel, ebből kb negyed-fél kiskanálnyit használjunk.

2, Ha kész a krumpli, szeleteljük fel karikákra, és egy kivajazott jénai tálban kezdjük el lepakolni körkörösen. Az első réteg után, jöjjön rá paradicsom és hagyma. Tegyünk rá egy keveset a már kész öntetből. Ezt a rétegezési technikát folytatva pakoljuk tele a tálat, majd a tetejére szórjunk egy kis reszelt parmezánt. Fedővel süssük, közepes fokozaton 20 percig, majd még 10-15-öt fedő nélkül, hogy picit megbarnuljon. Bazsalikomlevéllel, friss paradicsommal tálalhatjuk.

You Might Also Like

0 megjegyzés