Fenyőmagos gesztenyetorta - FecskeFészek

Fenyőmagos gesztenyetorta

Apukámnak névnapja volt, és ajándékként felajánlottam neki, hogy kap egy sütit, ízt ő választhat. Lehetett számítani a válaszra, mivel a kedvenceit a kávé meg a gesztenye alkotja. Annyira, hogy az egyik kedvenc solymári cukrászdánkban mindig meg kell állnunk a gesztenyés szelet miatt. Egyszer még az interneten találtam egy isteni fenyőmagos csokitorta receptet, ezt turbóztam fel egy kicsit. Akinek túl tömény lenne az íz, annak bátran ajánlom, hogy egy kis fagylalttal toldja meg a tálalást. Ez az a sütemény, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. 


Recept: 

A tortához:

·         50 dkg liszt
·         12 dkg vaj
·         200 g étcsokoládé
·         1 citrom reszelt héja
·         50 g fenyőmag
·         4 tojás
·         7 dkg cukor
·         1 ek vaníliaaroma

A töltelékhez:

·         1-2 ek rum
·         20 dkg gesztenyepüré

A díszítéshez:

·         100 g fehércsokoládé
·         2 ek porcukor

1, Vízfürdőben tegyük fel olvadni az étcsokoládét. (Vízfürdő: egy lábosba vizet teszünk, egy másik, kisebbe pedig a csokoládét, amit a vizes edénybe teszünk. Ahogy a víz felmelegszik, megolvasztja a csokoládét is, de a hirtelen láng hiánya miatt nem fog tudni leégni.) Ezalatt egy keverőtálban összekeverjük a cukrot és a tojások sárgáját a vanília aromával, majd belereszeljük a citrom héját. Ha közben a csoki felolvadt, kicsit tegyük félre.

2, Egy serpenyőben 1-2 per c alatt pirítsuk meg a fenyőmagot. Vigyázat, könnyen odakap. A tojásfehérjéből jó kemény habot verünk. A tojásos cukros masszához óvatosan hozzáadjuk a csokoládét és a fenyőmag háromnegyedét. Most jöhet rá a tojáshab. Ezután megszórjuk a liszttel. Azért érdemes egyenletesen szórni, hogy ne csomósodjon be. Egy lukas fakanállal óvatosan forgassuk bele a masszába a habot, amíg nem kapunk egy egyenletes állagot. 

3, A gesztenyét borítsuk ki egy edénybe és villáva nyomkodjuk szét. Rummal, kevés tejjel vagy vízzel és egy csepp vaniliaaromával keverjük, amíg közepesen sűrű állagúvá nem válik.

4, Kivajazott, belisztezett tortaformába öntsük bele a csokoládés massza felét, majd óvatosan kenjük el a felületén a gesztenyét. Ha ez kész, beboríthatjuk a maradék masszával. Sütőben, légkeverésen süssük 150 fokon 35 percet. (Villával lehet ellenőrizni, hogy kész –e.) Hagyjuk szobahőmérsékletűvé hűlni, majd díszíthetjük is.

5, A torta díszítése egyéni preferencia, én fehércsokoládés krémmel, illetve 1 szem fügével csinosítottam. A fehércsokoládét ugyanúgy vízfürdőben felolvasztjuk, elkeverjük a porcukorral, beleöntjük a habzsákba, majd berakjuk a hűtőbe 10-15 percre hűlni. Ezután bármilyen mintával játszhatunk. A maradék fenyőmaggal megszórjuk, és lehet tálalni.

You Might Also Like

0 megjegyzés