"Jó, de mégis miért jó a rebarbaramentes ásványvíz?" kérdezte tőlem egy ismerősöm, és nekem hosszú percekbe telt, mire megfejtettem, hogy az előbb kínált rebarbara-mentás ízesítésű üdítő nevét értette félre. Pár éve jelentek meg a piacon az ízesített ásványvizek, köztük volt a fenn említett ital is. Bár nekem nagyon ízlett, de sokáig fogalmam sem volt, hogyan is kell elképzelni a rebarbarát. Aztán pár hete eszembe jutott ez a történet, és utánaolvastam ennek az általunk gyümölcsként fogyasztott zöldségnek. Fanyarkás íze miatt édes gyümölcsökkel, például eperrel szokták párosítani. Ezt tettem most én is, és ezzel együtt végre felavattam a karácsonyra kapott minikuglóf formát is.
Recept: (12 darab)
·
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (finomliszt is
használható)
·
10 dkg vaj
·
1 kk sütőpor
·
½ kk szódabikarbóna
·
1 csipet só
·
1 dl tej
·
1 kis pohár joghurt
·
10 dkg cukor
·
1 tojás
·
15 dkg eper
·
2 hosszú rebarbara szál
1, A vajat olvasszuk fel a
tűzhelyen, vagy a mikróban. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a
szódabikarbónát, és a sót, majd keverjük hozzá a folyékony vajat, a tojást, a
joghurtot és a tejet. Végül adjuk hozzá a cukrot.
2, Az epret csumázzuk ki, és
vágjuk félkörömnyi darabokra, majd tegyük ugyanezt a rebarbarával is. Végül
keverjük a tésztához.
3, A minikuglóf formájú szilikon
formába a tészta nem ragad bele, ezért nem szükséges kivajazni. Körülbelül 25 perc alatt készre sütjük. A tésztából
muffin is készíthető.
Tipp: A rebarbara kemény végeit
le kell vágni, majd a szárát lehúzni. Ez kézzel is könnyen megy, de nekem
jobban bevált hámozóval. A leveleket le kell vágni, mert mérgezőek.
0 megjegyzés