Megkaptam életem első felkérését, miszerint alkossam meg a világ legjobb paradicsomlevesét. Nos ez még folyamatban van, de addig is hoztam nektek egy - ha nem is legjobb, de azért kitűnő leves receptet. Jómagam eddig nem kísérleteztem ezzel, aminek igen egyszerű oka van. Furcsa vonzalmam van bizonyos tipikus menzaételekhez, ilyen a jó öreg betűtésztás paradicsomleves is. Mivel ezt csak és kizárólag menzán, vagy néhány étteremben tudják úgy elkészíteni, ahogy szeretem - sajnos még anyukám sem képes erre, ami azért nagy szó, mert remek szakács - ezért nem is foglalkoztam vele. Ne aggódjatok, most sem azt az agyoncukrozott löttyöt készítettem el, hanem reform irányt vettem, és mindenféle "E" és egyéb adalékanyagtól mentes levest csináltam. Ma nincs túl jó idő, ezért melegen fogom enni, de kánikulában fogyasztható hidegen, gazpacho-ként is.
Ebbe nem illik a betűtészta |
Recept (3-4 főre)
·
80 dkg
paradicsom
·
1 marék
bazsalikom (ha nincs friss, akkor fél evőkanál)
·
1 vöröshagyma
·
3 gerezd
fokhagyma
·
1 kk
pirospaprika
·
vegeta
·
só
·
bors
·
1 szál
oregano (ha nincs friss, akkor fél kk)
·
1 szál
kakukkfű (ha nincs friss, akkor fél kk)
1, Forraljunk vizet, eközben az alaposan megmosott paradicsomok tetejéről
nyessük ki a csumát és vágjuk be X alakban. Ha felforrt a víz, dobjuk bele a
paradicsomot, majd 2 perc múlva öntsük le róla a vizet. Így nagyon egyszerű
lehántani a héját, a hámozott darabokat pedig tegyük a turmixba.
2, Kevés olivaolajon pirítsunk hagymát, ezalatt turmixoljuk le jó alaposan
a paradicsomot. Ha a hagyma üvegesre pirult, szórjuk meg a pirospaprikával és
jó alaposan keverjük össze. Ekkor mehet mellé a fokhagyma is.
3, Öntsük az edénybe a paradicsomot és közepes lángon hagyjuk főni. Közben
vágjuk minél apróbbra a bazsalikomleveleket, a kakukkfüvet és az oreganot, majd
adjuk a leveshez. Ekkor adhatunk hozzá egy csapott kiskanál vegetát, sót és
borsot is. Hagyjuk főni kb 10-15 percig. Ízlés szerint cukorral ízesíthetjük,
de én nem tettem hozzá.
4, Akik nem szeretik, ha darabkás a leves, azok körülbelül 4 részletbe
osztva öntögessék vissza a turmixba és jó alaposan darálják le. Ezután
parmezánnal, bazsalikommal, vagy tökmaggal megszórva tálalhatjuk.
5 megjegyzés
nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésHadd kotyogjak hozzá. :) Nagyon is helyes, hogy friss paradicsomból indultál ki, de épp ebben a szellemben én a vegetát mellőzném. Hozzáteszem én prűd ételízesítő ellenes vagyok. :) ha hiányzik a vegeta íz, helyette lehet használni lestyánt.
VálaszTörlésTeljesen igazad van kedves mester, én is fájó szívvel adtam hozzá. VIszont kis költségvetéssel dolgozom és még tanulok, szóval türelmet kérek :)
VálaszTörlésSzia Muci!
VálaszTörlésVégre elolvastam a blogod, szupi lett :)
Én is imádom az olasz paradicsomlevest, muszáj elkotyognom, hogy hogy szoktam feldobni. Füstölt mozzarella darabkákat szórok bele tálaláskor, plusz a piros leves közepébe egy teáskanál zöld pestot pöttyintek, tökjól néz ki tőle, és finom is nagyon.
Puszi és így tovább!
Meli
Meli, köszönöm az ötletet, mindenképpen ki fogom próbálni. De tudod, ez is tipikusan az "ahány ház, annyi szokás" esete. Mindenesetre ínycsiklandóan hangzik! :)
VálaszTörlés