Bodzavirágos gofri lemon curddel - FecskeFészek

Bodzavirágos gofri lemon curddel

Két napja megláttam, hogy virágzik a bodza, és rögtön eszembe jutott, hogy mennyire odavagyok az ehető virágokért. A bodza tudniillik nagyon jól hasznosítható a gasztronómiában. Mivel egy hete tart a vizsgaidőszak, az egész lakás ragyog, az összes ruhám tiszta, és a hálószobát sem tudom többféleképpen átrendezni, így nem maradt más hátra, sütni-főzni kell. Ebből született meg végül a bodzavirágos gofri ötlete. Bár nincs nagy meleg, mégis valami könnyed édességre vágytam, ezért most egy kicsit reformabb módon készítettem el az édességet. Fehérliszt helyett teljes kiőrlésű rozslisztet használtam. Onnan tudom, hogy ez semmit nem rontott az eredményen, hogy a köztudottan édességmániás és reformételt ellenző apukám háromszor is kért belőle. :)
Bár a másnapi vizsga gondolata nem hozott izgalomba, azért valamikor mégiscsak kell rá tanulni, ezért a lemon curd receptjével egyelőre adósotok maradok. Használhattok boltit, vagy találtam egy nagyon jónak tűnő receptet is, amit kipróbálhattok. (Ígérem én is megcsinálom a jövőben.) Hasonló ízvilágot képvisel egyébként a fanyarkás narancslekvár is, az talán nagyobb eséllyel található meg otthon a kamrapolcon. Bodzavirágból szedhettek többet is, és használhatjátok díszítésként. Kitűnően le lehet nyűgözni a vendégeket például.

Bodza minden mennyiségben
Recept:
 
·         3 tojás
·         10 dkg barna cukor
·         1 teáskanálnyi vanília aroma, vagy kevés igazi vanília kikapart belseje
·         12 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
·         1 teáskanál sütőpor
·         25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
·         3 dl tej
·         1 csipet só
·         2 bodzavirág (egy bodzavirág nagyjából egy tenyérnyi méretű)
·         lemon curd

1, Különválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a liszttel, a cukorral, a tejjel, a sütőporral, a vajjal és a sóval lágy masszává keverjük. Érdemes megolvasztani a vajat, sokkal könnyebb lesz a tészta. A palacsintatésztáéhoz hasonló állagú egyveleget kell kapnunk. Kevés szódavízet is adhatunk hozzá, de vigyázzunk, ne legyen túl híg. Végül szedjük le a bodza apró virágait és jól keverjük el benne. Figyeljünk rá, hogy a szárból ne nagyon kerüljön a masszába, épp ma olvastam, hogy mérgező lehet!

2, A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan keverjük el a masszában. Ha odafigyelünk, hogy ne törjön meg, nagyon kellemes állagú tésztát kapunk.

3, Melegítsük be a gofrisütőt alacsony fokozaton, és adott esetben kenjük ki kevés vajjal is. Nekem egy szocreál gofrisütőm van, azt biztosan ki kell kenni. Az új fajtákat nem ismerem. Egy merőkanál felényiből lesz egy gofri. A tésztát egyenletesen oszlassuk el, és amikor kész, szedjük egy tányérba. Én lemon curd-öt kentem a tetejére, mert így egy könnyed édesség lett belőle, és a bodzás ízt sem vette el. Ugyanakkor gyakorlatilag bármit kenhetünk rá.

Tipp: Szórjuk meg porcukorral, és ha van otthon habtejszín, verjük fel és díszítésként pakoljunk mellé egy keveset.

You Might Also Like

1 megjegyzés