Lasagne - FecskeFészek

Lasagne

Már készítettem néhányszor, de most igazán bruátl jó lett! :D Felejtsétek el az üveges változatokat, nem sokkal több idő nekiállni és saját ízlésünk szerint fűszerezni, hmmmm.




Hozzávalók 3-4 főre:

A szószos husihoz:

500 g darált sertéscomb
1 doboz paradicsompüré
1 vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma
kevés vaj a kezdéshez
1 púpos ek cukor
só, bors
2 tk szárított oregánó
1 tk szárított kakukkfű
kb. 6-7 levél friss bazsalikom
fél csokor friss petrezselyem

Besamelmártás mártáshoz:
kb. 25 g vaj
2 nagy evőkanál liszt
tej (2,8-as), amennyit felvesz (nemtudom, kb 5-6 deci?) 
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

Kb. 0,5 doboz lasagne tészta
cheddar sajt
trappista sajt


Elkészítés:
A felkockázott vöröshagymát egy kis vajon pároljuk meg, majd dobjuk rá a darált húst, kifehéredés után mehet rá a fokhagyma összezúzva, só, bors. Kb. 10 perc után öntsük rá a paradicsomszószt, kis vízzel öblítsük ki a dobozt, ez is mehet rá. Miután felforrt, adjuk hozzá a szárított fűszereket és a cukrot. Kb 15 perc rotyogás után mehetnek bele a friss fűszerek, és kóstolgassuk, ha kell még hozzá valami, most pótolhatjuk. Érdemes egy nagyon kicsit túlfűszerezni, mert utána még a tészta is felveszi majd. 

Besamelmártás mártás: egy lábasba beledobjuk a vajat, amikor már elkezdt egy nagyon nagyon picit színe lenni, mehet a liszt, amit egy-két keverés után elkezdünk felengedni a tejjel. Kezünkben a habverő, amivel folyamatosan dolgozunk, miközben apránként öntjük hozzá a tejet. Ne hagyjuk, hogy csomós legyen. Időnként álljunk le a tejjel, hogy láthassuk kell-e még hozzá. Közben adjunk hozzá sót, kevés borsot és szerecsendiót. 

Összeállítás: fogjunk egy mélyebb sütőtálat, az aljába kegyünk 2-3 evőkanál besamelmártást és oszlassuk el. Erre mehet egy sor tésztalap, amit befedünk valamennyi besamelmártással. Erre tegyünk egy réteg szószt, annyit, amennyi elfedi. Reszeljünk rá egy kevés sajtot, és mehet a következő tésztarétek, majd megint besamelmártás és szósz. Tészta, maradék besamelmártás, szósz. Nagyon sok reszelt sajt (amilyen sajtot szerettek). 

Előmelegített 180-200 fokos sütőben előszőr 15 percig fólia alatt sütjük, majd levesszük a fóliát és addig hagyjuk a sütőben, míg szépen megpirul a sajt a tetején. 





You Might Also Like

0 megjegyzés