Piros bogyós gyümölcsök, édes krém, omlós tészta. Kész a torta :)
A tésztához (a recept innen...) - figyelem! ebből kb. két adag tészta lesz.
- 150 g puha vaj
- 90 g porcukor
- 1 db tojás
- 280 g liszt
- 1 csipet só
- + 1tk tejföl
- 1 zacskó szárazbab - ez a kisütésnél lesz fontos
Krém:
- 250 g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- habfixáló (nem biztos hogy kell)
- egy fél citrom leve
- 3 ek vanília kivonat
- kb. 2-3 ek porcukor
Díszítéshez:
- 1 tk barna kristálycukor
- 250 g-os fagyasztott vegyes erdei gyümölcs
Tészta:
- A vajat, a porcukrot, tojást robotgéppel keverjük össze. Gyúrjuk hozzá a lisztet és a csipet sót. Formáljunk belőle egy golyót és tegyük vissza a hűtőbe egy órára.
- Lisztezett lapon nyújtsuk ki a felét (a másik fele jó lehet egy másik tortához, vagy süssünk belőle kekszet). Ha morzsolódna, akkor adjuk hozzá a tejfölt, hogy nedvesebb legyen a tészta. A tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, az oldalát pedig kenjük meg vajjal. Ha nem tudjuk egyben beletenni a tésztát, semmi baj, darabonként is egymáshoz illeszthetjük a tortaforma aljában. A lényeg, hogy jól nyomkodjuk össze, és legyen széle. (Sajnos ez a tésztarecept nekem annyira nem vált be, majd kísérletezem még a mennyiségekkel, hogy egyben maradjon a tészta, de így is szépen kisült.)
- Szórjuk a tésztára a szárazbabot. Ez azért fontos, hogy a tészta ne tudjon felpúposodni. Ez a trükk remek! Szép egyenletes marad a tészta alja.
- 170 fokos sütőben addig süssük, még a széle aranybarna nem lesz.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a formában.
Krém:
- A mascarponét, porcukrot, vanília kivonatot, citromlevet robotgéppel keverjük össze.
- Verjük fel keményre a habtejszínt, a habfixálót csak akkor tegyük bele, ha látjuk, hogy a habtejszín nem akar kemény lenni. (sajnos ezekkel a bolti habtejszínekkel simán előfordul, inkább próbáljunk meg jobb minőségűt keresni és használni)
- A kemény habot óvatosan keverjük hozzá a mascarponéhoz. Az egész krémet öntsük rá a tésztára, oszlassuk el. Tegyük hűtőbe míg megdermed teljesen, ez legalább 3-4 óra.
Összeállítás:
- A fehér krém tetejét hintsük meg a barna cukorral díszítés gyanánt. A fagyasztott gyümölcsöt jól rázzuk össze a dobozában/zacskójában, hogy különváljanak a szemek. Először öntsük tányérra.
- Ha azonnal tálalni akarjuk, akkor érdemes egy-két perc alatt serpenyőben átforgatni, hogy kevésbé legyen fagyott.
- Ha kell valamennyi szállítani akkor inkább fagyott állapotában tegyük rá a tortára, hogy ne folyjon szét.
0 megjegyzés