Juhuuuu befért a sütőbe :D
A fenti mondat után nyugodtam meg csak igazán a vasárnapi ebéd készítésekor.
Egészben sütöttem tanyasi csirkét, vízzel teli sörösüvegre húzva. Ettől igazán puha lett a belseje, kívül pedig ropogós a bőre. Ráadásul foglalkozni sem kellett vele, betoltam, megsült, kész.
A fűszerezés? Belülről mentás, citromos. Kívülről mézes chilis. Tökéletes.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1,5-1,7 kg tanyasi csirke egészben
- egy kevés vaj
- só, bors
- 2 szál friss menta
- 1 citrom
- 1 ek méz
- 1 kis chili paprika apróra vágva
- 1 sörösüveg
- köretnek krumpli kockára vágva, zöldségek
Elkészítés:
- A csirkét jól mossuk meg, majd kenegessük meg/dörzsöljük be kissé megolvasztott vajjal, sóval és borssal.
- Belsejébe tegyünk egy félbevágott citromot, és dugjuk bele a friss mentát. Húzzuk rá a vízzel majdnem teli sörösüvegre. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mehet a sütőbe, olyan 170 fokra.
- Keverjük össze a mézet, chilit, adjunk hozzá egy kevés citromlevet. Egy óra sütés után vegyük ki a csirkét, kanállal locsoljuk meg az alatta lévő lével, és kenegessük meg a mézes öntettel. Kockára vágott krumplit szórjunk a tepsibe. Mehet vissza még kb. háromnegyed órára.
- Kész van, ha szépen megpirult a külseje.
- Nagyon óvatosan húzzuk le a sörösüvegről, vágjuk részekre, tálaljuk sültkrumplival és salátával.
0 megjegyzés