Kolléganőnknek készült, kerek szülinapra, és azért áfonyás,
mert ez a kedvence. Szerencsére telitalálat volt, nagyon ízlett neki.
A recept kísértetiesen hasonlít az Epres csokis tortához. A piskóta gyakorlatilag ugyanaz, a krémbe pedig eper helyett áfonya dzsem került. A tetejéről elmaradt a glazúr, hogy ne legyen túl csokis.
Ezzel a tortával már 2 óra alatt készen voltunk (az utóbbi 4
órás időhöz képest ez már maga a csoda). Szeretek tortát készíteni, mert
borzasztó jól szórakozunk közben J
és olyan jó látni az örömöt annak az arcán, aki megkapja a házi készítésű
tortát!
Hozzávalók és elkészítés:
A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg kakaópor
- 10 g szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 14 dkg tejföl
- 80 ml olaj
- 160 ml kávé
A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport
összekevertem. A tojásokat a cukorral összehabosítottam, mehet bele a vanília
kivonat, a tejföl, az olaj és a kávé is. A kávét előre lefőztem, hogy ne legyen
olyan meleg. A lisztes keveréket folyamatosan adagoltam a tojásoshoz.
Robotgépet használtam végig, ne sajnáljuk rá az időt, klassz levegős lesz a
tészta, ha jól összedolgozzuk. Rögzítsünk sütőpapírt a tortaforma aljába és
öntsük bele a tésztát 25 percig süssük 180 fokon, akkor van kész ha nem ragad
tészta a fogpiszkálóra ha a közepébe belenyomjuk.
A krémhez:
- 40 dkg tejföl
- 8 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- fél citrom leve
- 45 dkg áfonya dzsem (nálam 100g-ban 50g áfonyatartalom volt)
- 20 g zselatin
A tejszínt jó keményre fel kell verni. Összekeverjük a
tejfölt, porcukrot, áfonya dzsemet, citromlevet, majd óvatosan beleforgatjuk
fakanállal a habot. Egy nagyobb méretű lábasban 4 ek vízzel elkeverjük a
zselatint, majd begyújtunk alatta, hagyjuk felmelegedni, ez után apránként
hozzákeverjük a krémet, jól összeforgatjuk vele (nem kell felforralni). Ne
ijedjünk meg (én először kétségbe estem), hogy nagyon híg lesz a krém. Higgyük
el, hogy mikor a hűtőbe kerül majd meg fog dermedni.
Az összeállítás, díszítés:
A kapcsos tortaformánkra szükség lesz, de ezt még magasítsuk
meg sütőpapírral. Tehát körbe rögzítsünk sütőpapírt, úgy, hogy az felül
kilógjon a formából. A teljesen kihűlt piskótatésztát vágjuk ketté, azt egyik
felét helyezzük vissza a tortaformába. Egy bögrényit szedjünk külön az áfonyás
krémből. Majd merőkanállal a többit merjük bele a formába, majd erre nyomjuk rá
a piskóta másik felét. A tetejét kenjük meg a félretett krémmel. És már mehet
is egy egész éjszakára a hűtőbe. Tálalás előtt pedig díszítsük fel, ahogyan
szeretnénk, mi most csak egy aranyos marcipánfigurán tettünk rá és gyertyákat.
0 megjegyzés