Már hosszú ideje gondolkoztam kenyérsütésen. Olvastam is róla több helyen, gyűjtögettem az információkat. Arra jutottam, a legegyszerűbb módszer, ha elsőként kenyérsütő géppel próbálkozom. El is kezdtem a kísérletezést, fehér kenyér volt az első, majd következett ez a rozsos köménymagos kenyér, ami a képeken is látható. A kenyérsütő gépet nagymamámtól vettem kölcsön, mondván, hogy kipróbálom, és majd visszaadom. Hát, lehet, hogy nem adom vissza. (persze majd kap valamit cserébe) :)
Nagyon praktikus masina ez a gép. Nem igényel túl nagy odafigyelést, könnyen elkészíthetünk bármilyen fajtájú, ízű kenyeret. És imádom, hogy tudom, mit eszem.
Igazából a célom, hogy egyszer finom cserepes kenyereket, magvas kenyereket készítsek. Rendesen. Sima sütőben. Idővel megpróbálkozom majd ezzel is!
Hozzávalók egy 750 grammos kenyérhez (kenyérsütő géppel elkészítve):
- 200 g világos rozsliszt
- 250 g fehérkenyér liszt (BL80)
- 1 tk szárított élesztő
- 1,5 tk só
- 2 ek cukor
- 25 g vaj
- 1 ek egész fűszerkömény
A szobahőmérsékletű hozzávalókat a kenyérsütő edényébe tesszük, így sorban: víz, vaj, cukor, só, lisztek összekeverve az élesztővel, köménymag rászórva. Az edényt visszahelyezzük a kenyérsütő gépbe, elindítjuk a megfelelő programot (nálam ez normált jelent, kisebb kenyérhez, idő: 3:20 perc). Innentől már csak rá kell nézni néha a gépre és a tésztára, hogy minden rendben van-e vele. Én az egyik dagasztási folyamatnál még egy teáskanálnyi lisztet adtam hozzá, hogy ne legyen ragadós a tészta. A sütési idő leteltével vegyük ki a kenyeret és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
0 megjegyzés