Szülinapi meglepetésként készítettem el első komoly
tortámat. Már napokkal a sütés előtt elkezdődött a tervezgetés, milyen is
legyen, hogy legyen. Különböző blogokról igyekeztem ihletet meríteni, és meg is
találtam a megfelelőt: különleges, de mégsem borzasztó nehéz, viszont annál
finomabb tortára esett a választásom a Mohakonyháról. Ez úton is köszönöm a
csodásabbnál csodásabb recepteket, legszívesebben mindet kipróbálnám.
Most nem mertem kísérletezni, mindent pontosan a talált
receptnek megfelelően készítettem el. Így én azzal segítek, hogy leírom
tapasztalataimat az egyes munkafázisoknál.
Bevallom, 4 órát vacakoltunk vele, jó kis program volt és mindenképp megérte. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó érzés volt begyűjteni a dicséreteket a finom tortáért :)
Hozzávalók és elkészítés (26 cm átmérőjű tortaformához)
Bevallom, 4 órát vacakoltunk vele, jó kis program volt és mindenképp megérte. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó érzés volt begyűjteni a dicséreteket a finom tortáért :)
Hozzávalók és elkészítés (26 cm átmérőjű tortaformához)
A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg kakaópor
- 10 g szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
- 80 ml olaj
- 160 ml kávé
A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport összekevertem. A tojásokat a cukorral összehabosítottam, mehet bele a vanília kivonat, a tejföl, az olaj és a kávé is. A kávét előre lefőztem, hogy ne legyen olyan meleg. A lisztes keveréket folyamatosan adagoltam a tojásoshoz. Robotgépet használtam végig, ne sajnáljuk rá az időt, klassz levegős lesz a tészta, ha jól összedolgozzuk. Rögzítsünk sütőpapírt a tortaforma aljába és öntsük bele a tésztát 25 percig süssük 180 fokon, akkor van kész ha nem ragad tészta a fogpiszkálóra ha a közepébe belenyomjuk.
A krémhez:
- 30 dkg tejföl
- 8 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- 1 citrom leve (én három evőkanálnyi üveges citromlevet használtam hozzá)
- 40 dkg eper pürésítve
- 20 g zselatin
Először is pürésíteni kell az epret, ezt nagyon egyszerűen megoldhatjuk egy robotgéppel. A tejszínt jó keményre fel kell verni. Összekeverjük a tejfölt, porcukrot, eperpürét, citromlevet, majd óvatosan beleforgatjuk fakanállal a habot. Egy nagyobb méretű lábasban 4 ek vízzel elkeverjük a zselatint, majd begyújtunk alatta, hagyjuk felmelegedni, ez után apránként hozzákeverjük a krémet, jól összeforgatjuk vele (nem kell felforralni). Ne ijedjünk meg (én először kétségbe estem), hogy nagyon híg lesz a krém. Higgyük el, hogy mikor a hűtőbe kerül majd meg fog dermedni.
A glazúrhoz:
- 80 ml víz
- 70 ml habtejszín
- 9 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 5 g zselatin
Az összeállítás, díszítés:
- 8-10 nagyobb eper az oldalára körben
- bármilyen gyümölcs a díszítéshez
2 megjegyzés
Nagyon jól sikerült a tortád! mutatós, és biztos finom is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :), nagyon izgultam, hogy milyen lesz, szerencsére ízlett mindenkinek! És kedvet is kaptam a "tortázáshoz" :) még egyszer köszi és üdv.
Törlés