Minden alkalmat szeretek és meg
is ragadok, amikor ünnepelni lehet. Ilyen a húsvét is! Már a hétvégén elkezdtem
a készülődést.
Tokaj és környékét vesszük célba
családommal, három nap pihi, evés, ivás. Mindig nagyon várom. Úgy tervezem,
idén magam is beszállok a sütögetésbe. Próbasütésként elkészült az alábbi
cseresznyés finomság. Egyszerű piskóta recept, igazából a formája teszi különlegessé.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 5 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tk vanília aroma
- 5 púpos ek liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- cseresznyebefőtt (lehetőleg házi)
- sütőpapír, nyuszis sütőforma
Elkészítés
- A tojásokat válasszuk szét. Egyik tálba mehet a sárgája a cukrokkal együtt. Másik tálba a tojások fehérje.
- Egy harmadik edénybe szitáljuk bele a lisztet, sütőport és adjunk hozzá egy csipet sót.
- Néhány perc alatt robotgéppel habosítsuk fel a sárgáját. Adagoljuk hozzá folyamatosan a lisztes keveréket, jól dolgozzuk össze. Öntsünk bele vanília aromát.
- Robotgép segítségével verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Majd fakanállal forgassuk bele a tésztába, óvatosan.
- A sütőformába próbáljunk ügyesen sütőpapírt tenni (én e nélkül sütöttem, kivajaztam, liszteztem, de sajnos így is csúnyán beleragadt, úgyhogy nem javaslom papír nélkül). Oszlassuk el a formában a tésztát. Dobáljunk a tetejére cseresznyedarabokat.
- Kb. 160-170 fokos sütőben 20-25 percig süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót, különben összeesik a piskóta. Mikor kész (ez akkor van, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót, és nem ragad rá a tészta), ne vegyük ki rögtön a sütőből, résnyire nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk néhány percig hűlni. Csak ez tegyük tálcára a kész sütit. Akár díszíthetjük is a móka kedvéért.
0 megjegyzés