A gyömbér jó. A répa jó. Különben is hideg van, főzzünk hát levest.
Nagyon szeretek kísérletezni az ízekkel, és bár nem saját felfedezés, hogy a répa és a gyömbér jól passzolnak egymással, azért örülök, hogy sikerült addig katyvaszolni, amíg megszületett a tökéletes levesköltemény. Egész kis energiabomba, ráadásul jól is néz ki. Nem mellesleg még finom is. Van egy kedvenc helyem, a Leves. Nevéből adódóan levest lehet kapni. Talán majd ajánlom nekik, hogy vegyék fel az étlapra. :)
Recept (4 főre):
·
45-50 dkg répa
·
1 vöröshagyma
·
1 késhegynyi currypor
·
1 dl főzőtejszín
·
só
·
bors
·
vegeta
·
gyömbér
1, Az apróra vágott hagymát kevés olivaolajon üvegesre
pirítod. Ezután hozzáadod a meghámozott, karikákra vágott répát, és rövid ideig
átpirítod a hagymán. Ekkor adhatsz hozzá kevés vegetát, sót, borsot.
2, Pár perc pirítás után öntsd fel vízzel, épp addig, hogy
ellepje a répát. Add hozzá a curryt és a gyömbért. A gyömbérből nagyon keveset
reszelj (ha frisset használsz) a lébe, mert igen erőteljes íze van. Hagyd főni,
amíg közepesen átpuhulnak a répadarabok.
3, Most mehet a turmixba. Szerintem egyszerűbb a nagy
turmixgépet használni, mint a botmixert, mert kevésbé macerás. Ha már pürés
állagúvá válik, adhatsz hozzá egy kevés tejszínt. Ettől nagyon finom íze lesz.
A kívánt sűrűség eléréséhez vizet és tejszínt keverhetsz még hozzá.
4, Tálaláshoz használhatunk sima reszelt mandulát, de ezt
érdemes átpirítani egy serpenyőben néhány perc alatt. Vigyázat, könnyen odaég!
3 megjegyzés
nagyon finom, még curry nélkül is! :)
VálaszTörlésegyébként ha a LEVES. a kedvenc helyed, akkor gondolom nem jártál még a Bors Gasztrobárban – nekem legalábbis épp addig volt a kedvencem :p
VálaszTörlésKedves András!
VálaszTörlésKöszönjük a dícséretet és nagyon örülünk, hogy így ízlik a leves. Ajánlom a többi levesreceptet is a blogon, nekem például a paradicsomos is örök kedvenc :)
A Bors gasztrobárt is természetesen kipróbáltuk, de az első szerelembe esés a Leves.-el volt, így továbbra is az a nagy kedvenc. Ettől függetlenül nem zárkózunk el semmi jó elől. ;)
További jó főzőcskézést!