Előre szólók ebben a sütiben az ég világon semmi különleges nincs. Viszont van benne cukor, liszt és vaj. Nos miután elrettentettem minden diétázót, a többieknek megsúgom, hogy ennél finomabb szilvás édességet még soha nem ettem ;)
És rám is fért egy kis kényeztetés. Amikor beteg vagyok, vagy történik valami extra, akkor természetesen azt gondolom, hogy megérdemlek mindent, amire a szervezetem vágyik. Ez most a sportsérülésem kapcsán sincs másként! A felépülés érdekében bármit. Bár nem tudom, hogy a túlzott süteményfogyasztás hogyan fogja befolyásolni a csontom összeforrását... igyekszem erre is magyarázatot találni ;)
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 200 g liszt
- 100 g vaj
- 1 db tojás + plusz egy a kenéshez
- fél csomag sütőpor
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- kb. fél kiló szilva
- 1 tk vaj
- 1 tk barnacukor
- 2 csipet vanília örlemény
- 0,5 tk fahéj
- fél citrom leve
Elkészítés:
- A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral és a tojással. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a csipetnyi sót. Majd a két keveréket összeöntjük, és egy gömböt gyúrunk belőle. (Ha nem akar összeállni, mert esetleg túl ragacsos, akkor adjunk hozzá még 1 tk lisztet) Tegyük hűtőbe pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.
- A szilvát mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Egy lábasban melegítsük fel a vajat, és a szilvát kezdjük el főzni benne. Mikor már átmelegedett és elkezd kicsi levet engedni, fűszerezzük ízlésünk szerint. Jól rotyogtassuk össze, legyen jó szaftos. (ha kevésnek tűnik a lé, egy kis vizet adhatunk hozzá) Miután kész, teljesen hűtsük le, időnként keverjük össze közben.
- A tésztának a kétharmadát nyújtsuk olyan méretűre, mint a tepsink. Helyezzük a kicsit kivajazott tepsibe. Nyomkodjuk szét, hogy mindenhol legyen tészta.
- Nyújtsuk ki a tészta megmaradt egyharmadát is. Vágjuk fel vékonyabb csíkokra.
- A kihűlt tölteléket oszlassuk el a tepsiben a tésztán, majd a tetejére tetszés szerint helyezzük el a csíkokat. A csíkokat kenjük meg felvert tojással.
- Mehet a sütőbe kb. 170 fokra, kb fél órára. Kész, ha már szép aranybarnák a tetején a csíkok.
- Langyosan isteni finom, de másnap is fantasztikus!
0 megjegyzés