Rácsos szilvás süti

Előre szólók ebben a sütiben az ég világon semmi különleges nincs. Viszont van benne cukor, liszt és vaj. Nos miután elrettentettem minden diétázót, a többieknek megsúgom, hogy ennél finomabb szilvás édességet még soha nem ettem ;)


És rám is fért egy kis kényeztetés. Amikor beteg vagyok, vagy történik valami extra, akkor természetesen azt gondolom, hogy megérdemlek mindent, amire a szervezetem vágyik. Ez most a sportsérülésem kapcsán sincs másként! A felépülés érdekében bármit. Bár nem tudom, hogy a túlzott süteményfogyasztás hogyan fogja befolyásolni a csontom összeforrását... igyekszem erre is magyarázatot találni ;)


Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 1 db tojás + plusz egy a kenéshez
  • fél csomag sütőpor
  • 60 g cukor
  • 1 csipet só
  • kb. fél kiló szilva
  • 1 tk vaj
  • 1 tk barnacukor
  • 2 csipet vanília örlemény
  • 0,5 tk fahéj
  • fél citrom leve
Elkészítés:
  1. A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral és a tojással. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a csipetnyi sót. Majd a két keveréket összeöntjük, és egy gömböt gyúrunk belőle. (Ha nem akar összeállni, mert esetleg túl ragacsos, akkor adjunk hozzá még 1 tk lisztet) Tegyük hűtőbe pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.
  2. A szilvát mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Egy lábasban melegítsük fel a vajat, és a szilvát kezdjük el főzni benne. Mikor már átmelegedett és elkezd kicsi levet engedni, fűszerezzük ízlésünk szerint. Jól rotyogtassuk össze, legyen jó szaftos. (ha kevésnek tűnik a lé, egy kis vizet adhatunk hozzá) Miután kész, teljesen hűtsük le, időnként keverjük össze közben. 
  3. A tésztának a kétharmadát nyújtsuk olyan méretűre, mint a tepsink. Helyezzük a kicsit kivajazott tepsibe. Nyomkodjuk szét, hogy mindenhol legyen tészta. 
  4. Nyújtsuk ki a tészta megmaradt egyharmadát is. Vágjuk fel vékonyabb csíkokra.
  5. A kihűlt tölteléket oszlassuk el a tepsiben a tésztán, majd a tetejére tetszés szerint helyezzük el a csíkokat. A csíkokat kenjük meg felvert tojással.
  6. Mehet a sütőbe kb. 170 fokra, kb fél órára. Kész, ha már szép aranybarnák a tetején a csíkok. 
  7. Langyosan isteni finom, de másnap is fantasztikus!


You Might Also Like

0 megjegyzés