Franchesinha Vol.1.

Ha megkérdezel egy portugált, hogy melyik az a nemzeti ételük, ami a legnépszerűbb... a Franchesinha szendvicset fogja először említeni. 

A hagyományos változat kolbász és egy szelet marhahús két kenyér közé téve, sajttal a tetején, leöntve egy sör alapú paradicsomos szósszal. Röviden ennyi. De mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. 

Van hová fejleszteni még a tudásomat Franchesinha készítés terén. Ugyan már az első változat is finom lett, kissé eltér a tradicionálistól, ez magyaros változatra sikerült (mert persze, miért is követném pontosan a talált recepteket...)


Igazából a szószt eltalálni a legnehezebb, pláne ha nincs viszonyítási alapunk. Márpedig ilyen ételt még sosem kóstoltam, így elég bonyolult kitalálni, hogy egyáltalán jó-e, amit csinálok. Az íze szuper lett, az állagon kell még javítani, folyósabbnak kell lennie a szósznak. De hátha valakinek így tetszik meg ;)

Hozzávalók 2-4 főre:
  • 8 szelet szendvics kenyér
  • 1 tk vaj
  • 4 szelet marhahús - sózva, borsozva
  • 2 pár linguica kolbász - vagy amilyet szeretnél, pl.: chourico
  • füstölt sajt, nagy lyukú szeletelt sajt (leerdammer)
A szószhoz:
  • 1 tk vaj
  • 0,5-1 fej hagyma kockára vágva
  • 1 pohár sör
  • fél deci portugál vörösbor
  • 1 tk ételízesítő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet chili
  • 1 tk cukor
  • 1 kis konzerv paradicsomsűrítmény
  • 2 db babérlevél

Elkészítés:
  1. A hús mindkét oldalát a vajon hirtelen pirítsuk meg, fedő alatt kb 15 percig süssük (néha öntsünk alá vizet, hogy ne égjen oda. Majd újra 1-2 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát. 
  2. A kolbászokat vágjuk fel, amekkorára szeretnénk, és azt is pirítsuk át a serpenyőben. 
  3. A kenyereket pirítsuk meg. 
  4. A szósz: vajon pároljuk meg a hagymát, nyomjuk rá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a bort és jól rotyogtassuk össze, a paradicsomsűrítménnyel is. Jöhet bele a sör. Forralás közben adjuk hozzá a fűszereket. Addig forraljuk, míg elkezd besűrűsödni, majd kis lángon főzzük kb. 10 percig fedő alatt. Közben kóstolgassuk, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük még.
  5. A végén turmixoljuk össze kissé, hogy kevésbé legyen darabos. 

Összeállítás: a képen látható módon összeállítjuk a szendvicset egy sütőpapírral bélelt tepsin, a tetejére mehetnek a lapka sajtok. (sőt én még a húsokra is tettem egy kis füstölt sajtot). Toljuk be a sütőbe, akkor van kész, ha a sajt szépen ráolvasd és elkezd barnulni. Vegyük ki, mehet a tányérra, öntsük nyakon a szósszal és tálaljuk sültkrumplival (hagyományosan hasábburgonyát adnak hozzá, én most kockázott krumplival készítettem)

Frissen, melegen a legfinomabb :)



You Might Also Like

0 megjegyzés