N. családjánál ettem először ilyen finom lencselevest. Anyukája készítette egy Horváth Rozi szakácskönyvből. Azonnal lecsaptam a receptre, és immáron sokadik alkalommal én is megfőztem. Az Új Év napja, illetve Szilveszter környéke, nem telhet el úgy, hogy ne ettünk volna legalább egy alkalommal.
És mivel most lapátoltunk be egy 4 személyes adagot ketten...muszáj lesz ismételni :)
Hozzávalók "4" főre:
- 150 g lencse
- 10-15 dkg füstölt kolozsvári szalonna/bacon
- egy paprika fele felcsíkozva
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet morzsolt chili
- 1,5 ek liszt
- 1 tk ételízesítő (legjobb a házi) / erőleves kocka
- fél tk só
- 2-3 "tekerés" frissen őrölt bors
- 1 db babérlevél
- 1 csipet kakukkfű
- 1 tk majoranna
Elkészítés:
- A lencsét megmossuk és 3 órára beáztatjuk. Majd leszűrjük.
- A szalonnát felcsíkozzuk. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk. Előkészítjük a fokhagymanyomót. Megpucoljuk a fokhagymát.
- Kevés olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzápirítjuk a szalonnát. 1,5 ek lisztet belekanalazunk, plusz egy csipet chilit. Ezzel jól összeforgatjuk és mehet bele a lencse. Néhányat keverünk rajta és ráöntünk 8-9 deci vizet (egy litert is lehet, ha hígabban szeretjük).
- Belenyomjuk a fokhagymát, és dobunk bele egy babérlevelet és felcsíkozott paprikát.
- Forrás után beletesszük a fűszereket: ételízesítő, só, bors, kakukkfű, majoranna.
- Kb. fél óra alatt készre fűzzük. Közben kóstolgatjuk, kell-e bele még valami fűszer. Akkor zárhatjuk el a gázt, ha a lencse megpuhult.
Friss kenyérrel isteni :)
0 megjegyzés