Lencseleves

N. családjánál ettem először ilyen finom lencselevest. Anyukája készítette egy Horváth Rozi szakácskönyvből. Azonnal lecsaptam a receptre, és immáron sokadik alkalommal én is megfőztem. Az Új Év napja, illetve Szilveszter környéke, nem telhet el úgy, hogy ne ettünk volna legalább egy alkalommal. 
És mivel most lapátoltunk be egy 4 személyes adagot ketten...muszáj lesz ismételni :)

Hozzávalók "4" főre:
  • 150 g lencse
  • 10-15 dkg füstölt kolozsvári szalonna/bacon
  • egy paprika fele felcsíkozva
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet morzsolt chili
  • 1,5 ek liszt
  • 1 tk ételízesítő (legjobb a házi) / erőleves kocka
  • fél tk só
  • 2-3 "tekerés" frissen őrölt bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 tk majoranna


Elkészítés:
  1. A lencsét megmossuk és 3 órára beáztatjuk. Majd leszűrjük. 
  2. A szalonnát felcsíkozzuk. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk. Előkészítjük a fokhagymanyomót. Megpucoljuk a fokhagymát.
  3. Kevés olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzápirítjuk a szalonnát. 1,5 ek lisztet belekanalazunk, plusz egy csipet chilit. Ezzel jól összeforgatjuk és mehet bele a lencse. Néhányat keverünk rajta és ráöntünk 8-9 deci vizet (egy litert is lehet, ha hígabban szeretjük).
  4. Belenyomjuk a fokhagymát, és dobunk bele egy babérlevelet és felcsíkozott paprikát. 
  5. Forrás után beletesszük a fűszereket: ételízesítő, só, bors, kakukkfű, majoranna.
  6. Kb. fél óra alatt készre fűzzük. Közben kóstolgatjuk, kell-e bele még valami fűszer. Akkor zárhatjuk el a gázt, ha a lencse megpuhult. 
Friss kenyérrel isteni :)


You Might Also Like

0 megjegyzés