Ugye mindennek eljön egyszer az ideje. Annak még nem, hogy
egyedül töltött káposztát készítsek (valamiért ez a mumusom, talán azért, mert
a nagymamám istenien készíti, és nem akarok lebőgni). Viszont a csirke egészben
való megsütésével most megbirkóztam. Igazán finom lett a végeredmény, úgyhogy
fogok még ezzel kísérletezgetni tovább is J
A citrom & rozmaring & lime levél (!) párosítás nagyon ízletessé tette a csirke húsát, az illata meg mennyei volt.
- kb. 1,5 kg-os egész csirke (belsőségek nélkül)
- 2 szál friss rozmaring
- 2 db szárított lime levél
- 1 fél citrom meghámozva
- só, bors
- kb. 5 dkg vaj
Elkészítés:
- A csirkét mossuk meg alaposan. Sózzuk be alaposan (én asztali szóróval simán meghintettem mindenhol). Nyissuk szét a lábait és helyezzük bele a fél citromot, rozmaringot, lime leveleket.
- A vajat melegvíz felett a gőzben kissé olvasszuk meg. Annyira, hogy kézzel össze tudjuk keverni 0.5 tk sóval és 2 csipet borssal. Ezzel a keverékkel dörzsöljük be a csirkét mindenhol! Még a bőre alá is kenhetünk, ahol be tudunk nyúlni.
- Kössük össze a combokat, és fektessük egy kisebb tepsi aljára. Ahogy most is látjuk a képen, olyan helyzetében fektessük a tepsire.
- Az összes sütési idő nekem 2,5 óra volt (nagyjából 190 fokon). Kb. másfél órán át fedő alatt sütjük (én egy nagy jénait borítottam rá). Egy óra után fordítsuk meg. A másfél óra leteltével vegyük le róla a fedőt. Az utolsó egy órában fordítsuk meg legalább egyszer, és locsoljuk meg a levével a húst. A lényeg, hogy az utolsó 15 percben az a fele legyen felül, amit a tálaláskor is fent szeretnénk látni.
- Egészben tálalni a legszebb J
- Fogyasztás előtt viszont vegyük ki belőle a rozmaring szálakat és a citrom maradványokat.
0 megjegyzés