Dagasztás nélküli kenyér - FecskeFészek

Dagasztás nélküli kenyér

Már egy ideje kacérkodom a kenyérsütés gondolatával, azaz már kenyérsütőben készítettem is, amit olvashattok a blogon. Viszont. Hagyományos sütőben azért más. Hogy fokozatosan fedezzem fel a kenyérsütés világát, egy dagasztás nélküli kenyérreceptet választottam. Gabojsza szuperblogja volt ebben nagy-nagy segítségemre! Ezt az alapreceptet nála láttam.


Számomra még mindig hihetetlen, hogy szinte nulla energia befektetéssel süthetek otthon kenyeret. Olyan, aminek ropogós, cserepes a héja, puha a belseje, kiadós, laktató, adalékanyag mentes. Azt hiszem ennél többet nem is kell kampányolnom az otthoni kenyérsütés mellett J

Igyekszem mihamarabb kipróbálni többféle liszttel is, majd beszámolok!

Hozzávalók (1,5 kb-os kenyér lett belőle)
  • 1 kg BL 55-ös liszt
  • 25 g só
  • 8-9 dl víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • kb. 12 óra kelesztési idő + 10 perc munka és 1 óra sütési idő
  • fedeles cserépedény (pataki tál), vagy jénai - én még csak a pataki tálat próbáltam
Elkészítés:
  1. Egy nagy tálban a hozzávalókat keverjük össze egy villa segítségével, lisztezzük meg a tetejét. Fedjük le konyharuhával és huzatmentes helyen hagyjuk kelni 12 órát. Ha tudjuk, hogy 12-14 óra múlva nem tudjunk éppen kisütni, akkor inkább tegyük a keletlen tésztát a hűtőbe, és sütés előtt 2 órával vegyük ki, hogy magához térjen (köszönöm Gabojsza a tippet) J
  2. A megkelt tésztát borítsuk jól belisztezett (tényleg jól! - ez fontos ahhoz, hogy ne ragadjon bele majd a pataki tálba) felületre, és hagyjuk, hogy szétterüljön egy kicsit. Ne lepődjetek meg, igencsak ragacsos, laza a tészta, és ez nem baj. Hajtogassuk össze, mint egy batyut. Bal szélét jobbra hajtjuk, majd egyet hajtunk jobbról balra, ez után lentről fel, és fentről le J Fordítsuk át a másik oldalára, jól lisztezzük be a tetejét, és terítsünk rá egy konyharuhát.
  3. A sütőt maximum fokozatra melegítsük fel. Ez kb. 20 perc, és a cserépedényt/jénait is tegyük be sütőbe, hogy az is felmelegedjen. Ha letelt a 20 perc, vegyük ki a cserépedényt, hintsük meg egy kevés liszttel az alját, rakjuk bele a tésztát, mehet rá a tető, és így vissza a sütőbe fél órára. Majd vegyük le a tetejét és így süssük még kb. fél órát. Akkor van kész, amikor már szép barna a kenyér.
  4. Vegyük ki az edényből, hagyjuk teljesen kihűlni és már ehetjük is!
A dagasztás nélküli kenyérhez sok helyen, mint Gabojszánál is, ezt a videót találhatjuk, ide kattintva megnézheted.

Sajnos még nincs olyan nagy tálam, miben egyben tudnék 1 kg lisztet keleszteni. Sebaj: készítsük el két tálban. A sütés előtt pedig csak simán dobjuk be mindkét részt a pataki tálba egymás mellé, össze fog sülni :)

És néhány friss kép egy újabb sütésről:





A bejegyzés frissítve (dőlt betűvel írt dolgok és friss fotók): 2014. augusztus 16.


You Might Also Like

0 megjegyzés