Sajnos mostanában egyre jobban irtózom a bő olajban sütéstől.
Egyszerűen nem bírom az olaj szagot. Így a „normális” fánk sütés szóba se jön a
mi pici kis lakásunkban. Viszont imádom a fánkot. Elkezdtem sütőben süthető
fánkok után nézni. Van is rengeteg recept, amiből lehet válogatni. Egyet a
Kifőztük magazinból próbáltam ki. Szuper egyszerűnek tűnik a recept alapján,
nekem mégis sikerült valamit máshogy csinálnom, így a fánk, nem fánk lett J
Sűrűbb lett a tésztám. És türelmetlenségemből fakadóan
valószínűleg nem is dagasztottam elég ideig. Azért elkészítettem a golyókat,
betettem a sütőbe. Hát tényleg semmi köze nem volt a fánkhoz, inkább sima kelt
kalácsra hasonlított az íze, az sem a foszlósabb fajtából. Az íze viszont remek
volt, épp eléggé édes, lekvárral szuper másodikféle lett belőle egy kiadós
bableves után.
Hozzávalók 16 golyóhoz:
- 45 dkg kenyérliszt
- 1,5 teáskanál porélesztő
- 1,8 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 1 evőkanál puha margarin
- 1 teáskanál vanília kivonat
- csipet só
- 1 nagy tojás
- a kenéshez: 1/2 dl tej
- a hintéshez: porcukor
Elkészítés:
- Az élesztőt egy kevés langyos tejjel és cukorral elkeverjük, hagyjuk kb. 5 percet állni.
- A többi hozzávalót összekeverjük és hozzágyúrjuk az élesztős keveréket is.
- Cipót formázunk belőle, meghintjük a tetejét liszttel és 1 óra alatt hagyjuk, hogy duplájára keljen.
- 16 nagyjából egyforma golyót formázunk és sütőpapírra helyezzük őket. Hagyjuk pihenni kb. 15-20 percet.
- 180 fokos sütőben 20 perc alatt arany barnára sütjük. Porcukorral meghintjük. Kicsit hagyjuk kihűlni és már ehetjük is, házi lekvárral a legfinomabb.
0 megjegyzés